Омогућено враћање 166. странице Мирослављевог јеванђеља

14.07.2020. 09:59
1
ИЗВОР: Srna

Руски предсједник Владимир Путин потписао је федерални закон, којим се ратификује споразум са Србијом, према којем ће Русија добити неколико слика умјетника Николаја Рериха, а Београд - 166. страницу Мирослављевог јеванђеља.

Документ је објављен на званичној интернет страници правних информација Кремља.

Према условима споразума, Русија ће предати Србији 166. страницу Мирослављевог јеванђеља коју је Руска национална библиотека у Санкт Петербургу добила 1883. године као дио збирке епископа Порфирија Успенског, преноси "Спутњик".

Србија ће предати Русији седам слика Николаја Рериха, руског умјетника са краја 19. и почетка 20. вијека. Ове слике чувају се у Народном музеју у Београду.

Аутентичност слика, као и њихова историјско-културна вриједност утврђена је приликом експертизе коју су утврдили стручњаци Државног музеја Истока.

Народна скупштина Србије у јануару је усвојила Закон о потврђивању Споразума влада двије земље о примопредаји 166. листа Мирослављевог јеванђеља Србији и слика Николаја Рериха Русији.

Дума је, такође, одобрила да се Србији врати лист Мирослављевог јеванђеља.

Споразум о томе постигнут је током посјете Владимира Путина Србији у јануару прошле године.

Мирослављево јеванђеље је најстарији сачувани српски рукопис на ћирилици, а 166. страница је једина која недостаје.

Ријеч је о непроцјењивој драгоцјености, најстаријем и највреднијем сачуваном српском ћириличном споменику.

Порфирије Успенски током боравка на Хиландару исјекао је 166. страницу и однио је у Русију јер је био фасциниран изгледом тог рукописа.

На тој страници се налазе чтенија за 20. јануар, празник Јована Крститеља. Украшена су иницијалом са ликом вавилонске блуднице, што је метафора за злу Иродијаду, жену цара Ирода, која је од мужа захтијевала главу Светог Јована.

Лист се од 1846. до 1883. налазио у Кијеву, а затим је пренесен у Императорску јавну библиотеку, данашњу Националну библиотеку Русије у Санкт Петербургу.

Мирослављево јеванђеље је писано на старословенском језику. Оно је заправо јеванђелистар, богослужбена књига која има дијелове четири јеванђеља распоређена према редосљеду читања у току црквене године. Књигу краси чак 296 минијатура цртаних пером, а затим бојених четкицом и украшених златом. Оно је 2005. године уписано у Унескову листу "Памћење свијета".

Мирослављево јеванђеље које се и данас чува у Народном музеју због изузетне вриједности и посебног начина заштите и чувања јавности, показује се само у посебним приликама.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Copy rio mare patee;) 09.08.2020. 16:38
    Kopija i skretanje teme.
    Jest, odnio ga je bas zbog ljepote rukopisa a ns zato sto nam fali 970godina istorije...;)))
    Ruka Jovana krsritelja je u vatikanu na kloniranju. 8MILIJARDI PROCJENA. To je Milov posednji trzaj;))
Повезане вијести
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 25m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    11h 55m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    20h 18m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    11h 36m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    16h 47m
    0