Опасне дионице у Српској на којима вам је "глава у торби"

20.02.2024. 11:27
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Свако ко се икада возио магистралним путем од Гацка ка Фочи, а онда даље ка Трнову и Источном Сарајеву, може посвједочити да су ове дионице магистралних путева међу најопаснијима у комплетној Републици Српској.

Кањонски усјеци, гдје стијене практично висе над главама возача, планински терен и мокар коловоз, некада и у љетним мјесецима, константно позивају учеснике у саобраћају на потпуну концентрацију током управљања возилима.

Али, некада им ни то не помаже, јер кад природа учини своје, онда нису довољне ни баријере, нити опрез возача, већ нажалост, само пука срећа да неће бити повријеђених, а да ће се све завршити само са мањом или већом материјалном штетом.

Управо таквом епилогу свједочили су возачи у претходних неколико дана на двије дионице магистралних путева Гацко - Фоча (превој Пријеђел), те Трново - Добро Поље - Миљевина, гдје су се догодиле двије саобраћајне незгоде, те један прекид саобраћаја усљед великог одрона.

Наиме, у саобраћајног незгоди која се током протеклог викенда догодила на превоју Пријеђел једно возило је завршило на крову, али на сву срећу без тежих посљедица за путнике. Неколико дана раније саобраћај је био обустављен и усљед огромног одрона стијена на магистрални пут.

Такође, на срећу у том тренутку није било учесника у саобраћају, па осим чишћења друма није било другог посла за надлежне.

Међутим, овакву срећу није имао један од возача теретног камиона, након што је на путном правцу Фоча - Источно Сарајево (дионица Трново - Добро Поље - Миљевина) 12. фебруара дошло великог одрона, усљед чега је огромна стијена ударила директно у предњи дио и точак камиона.

Из Полицијске управе Фоча саопштили су да није било повријеђених, али да је на камиону причињена материјална штета.

На упит "Независних новина", у којем смо тражили одговоре да ли ће бити нешто предузето по овом питању и да ли је у овој години планирана икаква реконструкција спорних дионица, из Јавног предузећа "Путеви Републике Српске" конкретно су се осврнули на одрон који се догодио на магистралном путу првог реда МИ-111, дионица Трново - Добро Поље - Миљевина, наводећи да је ту поред постојеће саобраћајне сигнализације, заштитних мрежа и ограда, постављена и додатна саобраћајна сигнализација која све учеснике у саобраћају упозорава на могућност одрона.

- То је урађено јер се цијела та дионица налази у косини, које су на неким дијеловима високе и преко 100 метара - пише у одговору на њихова питања.

Даље наводе да на већем дијелу ове дионице постоје заштитне мреже, али да оне не могу да задрже крупнију стијенску масу, као што је био случај у наведена два дана.

Према тврдњама из "Путева РС", ова дионица налази се на листи приоритета за санацију.

- Представници Јавног предузећа у преговорима са Свјетском банком овај путни правац су издвојили као један од приоритета за санацију, а финализација и одобрење средстава се очекују половином ове године - закључили су у свом саопштењу.

Док надлежни позивају на додатан опрез и стрпљење, возачи на овим дионицама буквално не знају шта се може десити изненада. Трагичан примјер тога се десио 28. новембра 2023. године, када је одломљена стијена у тунелу у Добром Пољу пала директно на шофершајбну теретног камиона и усмртила возача. И то у по бијела дана.

На овакве трагедије и неприлике годинама упозорава народни посланик Небојша Вукановић из Покрета за правду и ред, тражећи од надлежних да реагују.

- Код нас су се трагедије догодиле у више наврата. Прије неколико година стијена је пала на аутобус, погинула је једна студенткиња, прије пар мјесеци је погинуо возач теретног камиона, за два дана имали смо три одрона у којима су се стијеле обрушиле и оштетиле возила. Ово је проблем о коме у скупштини говорим најмање пет година, а као новинар још најмање десет, дакле, 15 година вапимо за пристојним магистралним путем. Али, ми смо посљедња рупа на свирали ове власти - поручује Вукановић, који сва досадашња образложење из Владе Републике Српске назива понижавањем грађана истока Српске.

Он у разговору за "Независне новине" истиче да је једино рјешење које се намеће излазак грађана на протесте и блокада спорних саобраћајница.

- Нећемо ми овдје гинути као глинени голубови док се они смилују да направе ово - поручио је Вукановић.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Кладионичарске преваре узеле маха Кладионичарске преваре узеле маха
Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    8h 1m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    7h 43m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    8h 37m
    1
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    22h 18m
    0
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    5h 32m
    0