Опозиција из Републике Српске за техничке измјене изборног закона

29.11.2023. 20:00
2
ИЗВОР: katera.news

СДС, ПДП и Листа за правду и ред одржали су састанак на којем је закључено да је циљ опозиционих партија нови Изборни закон и поштени и фер избори, јер од изборне корупције почиње свака друга кoрупција у овој земљи.

Милан Миличевић, предсједник СДС-а, рекао је на конференцији за медије након састанка лидера и посланика опозиционих странака из Републике Српске на нивоу институција БиХ, да је потребан нови изборни закон и техничке промјене изборног закона које ће на свако бирачко мјесто увести скенери за бројање гласова, биометрију и видео-надзор.

 - Ирационално је правити пилот пројекат у појединим општинама или на појединим бирачки мјестима. Не можете парцијално правити поштене изборе. Избори су или поштени или нису поштени. Парцијално правити поштене изборе као вид рекламе како је могуће направити поштене изборе кроз пилот пројекте није рационална ствар и нећемо подржати такве варијанте - поручио је предсједник СДС.

Он је појаснио да је неопходно обезбиједити тајност гласања сваком човјеку.

- Од првог момента кандидовања изборни закон мора да онемогући фиктивно пријављивање политичких партија, без чланства и људи који реално они заступају - закључио је Миличевић.

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, истакао је да су измјене и допуне Изборног закона тренутно најважније питање за будућност ове земље.

- У том смислу, говоримо о увођењу модерних технологија и усвајања пакета интегритета, којима ће се омогућити фер и поштени избори. На тај начин се може спасити будућност овог друштва, очувати опстанак народа овдје. Једино тако можемо вратити повјерење грађана у изборни процес, сачувати земљу од опште анархије и свега што не приличи једном демократском друштву у којем власт треба да рјешава проблеме грађана и подноси им резултате рада – рекао је Бореновић.

Небојша Вукановић, лидер Листе за правду и ред, рекао је да свако ко је против увођења техничких измјена Изборног закона сам себе легитимисао као некога ко манипулише изборном вољом грађана.

- Не треба бити превише мудар да знамо о коме се ради. СНСД је златом платио четвртог делегата у Дому народа, чак су дали Бошњака Севлида Хуртића да представља Републику Српску у тој Додиковој и Стевандићевој „репрезентацији“ и направили су још низ уступака како би имали четвртог делегата и опструисали измјене Изборног закона – рекао је Вукановић.

Он је критиковао ЕУ и шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, јер, како је навео, неће да уложе у техничку опрему потребну за изборе.

- Питао сам га због чега ЕУ има пара за све, за јачање капацитета, за пројекте, али за скенере и видео-надзор не жели да донира - рекао је Вукановић.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Boba Fett 29.11.2023. 23:30
    Kad vidim Borenovića i Babalja lizo bi lonac od auspuha od muke
  • Generic placeholder image
    Krcko 29.11.2023. 22:46
    Opoziciju nemogu od propasti na sledećim izborima ni predložena tehnologija i inovaacije od propasti. Ni skeneri, biometrija pa ni video nadzor vam neće biti od pomoći. Isplakani ste ko naroda, niko vam više normalan ne vjeruje u bilo kakav uspjeh na izborima. Bankrot vam je osiguran.
Повезане вијести
Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    15h 14m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    16h 29m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    22h 20m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 47m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    22h 39m
    0