Opozicija iz Republike Srpske za tehničke izmjene izbornog zakona

29.11.2023. 20:00
2
IZVOR: katera.news

SDS, PDP i Lista za pravdu i red održali su sastanak na kojem je zaključeno da je cilj opozicionih partija novi Izborni zakon i pošteni i fer izbori, jer od izborne korupcije počinje svaka druga korupcija u ovoj zemlji.

Milan Miličević, predsjednik SDS-a, rekao je na konferenciji za medije nakon sastanka lidera i poslanika opozicionih stranaka iz Republike Srpske na nivou institucija BiH, da je potreban novi izborni zakon i tehničke promjene izbornog zakona koje će na svako biračko mjesto uvesti skeneri za brojanje glasova, biometriju i video-nadzor.

 - Iracionalno je praviti pilot projekat u pojedinim opštinama ili na pojedinim birački mjestima. Ne možete parcijalno praviti poštene izbore. Izbori su ili pošteni ili nisu pošteni. Parcijalno praviti poštene izbore kao vid reklame kako je moguće napraviti poštene izbore kroz pilot projekte nije racionalna stvar i nećemo podržati takve varijante - poručio je predsjednik SDS.

On je pojasnio da je neophodno obezbijediti tajnost glasanja svakom čovjeku.

- Od prvog momenta kandidovanja izborni zakon mora da onemogući fiktivno prijavljivanje političkih partija, bez članstva i ljudi koji realno oni zastupaju - zaključio je Miličević.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, istakao je da su izmjene i dopune Izbornog zakona trenutno najvažnije pitanje za budućnost ove zemlje.

- U tom smislu, govorimo o uvođenju modernih tehnologija i usvajanja paketa integriteta, kojima će se omogućiti fer i pošteni izbori. Na taj način se može spasiti budućnost ovog društva, očuvati opstanak naroda ovdje. Jedino tako možemo vratiti povjerenje građana u izborni proces, sačuvati zemlju od opšte anarhije i svega što ne priliči jednom demokratskom društvu u kojem vlast treba da rješava probleme građana i podnosi im rezultate rada – rekao je Borenović.

Nebojša Vukanović, lider Liste za pravdu i red, rekao je da svako ko je protiv uvođenja tehničkih izmjena Izbornog zakona sam sebe legitimisao kao nekoga ko manipuliše izbornom voljom građana.

- Ne treba biti previše mudar da znamo o kome se radi. SNSD je zlatom platio četvrtog delegata u Domu naroda, čak su dali Bošnjaka Sevlida Hurtića da predstavlja Republiku Srpsku u toj Dodikovoj i Stevandićevoj „reprezentaciji“ i napravili su još niz ustupaka kako bi imali četvrtog delegata i opstruisali izmjene Izbornog zakona – rekao je Vukanović.

On je kritikovao EU i šefa Delegacije EU u BiH Johan Satler, jer, kako je naveo, neće da ulože u tehničku opremu potrebnu za izbore.

- Pitao sam ga zbog čega EU ima para za sve, za jačanje kapaciteta, za projekte, ali za skenere i video-nadzor ne želi da donira - rekao je Vukanović.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Boba Fett 29.11.2023. 23:30
    Kad vidim Borenovića i Babalja lizo bi lonac od auspuha od muke
  • Generic placeholder image
    Krcko 29.11.2023. 22:46
    Opoziciju nemogu od propasti na sledećim izborima ni predložena tehnologija i inovaacije od propasti. Ni skeneri, biometrija pa ni video nadzor vam neće biti od pomoći. Isplakani ste ko naroda, niko vam više normalan ne vjeruje u bilo kakav uspjeh na izborima. Bankrot vam je osiguran.
Povezane vijesti
Miličević: Djelimično riješen problem finansiranja stranke Miličević: Djelimično riješen problem finansiranja stranke
Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
Miličević: Riješili smo problem ličnih primanja naših zaposlenih u SDS-u Miličević: Riješili smo problem ličnih primanja naših zaposlenih u SDS-u
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    14h 22m
    9
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    14h 36m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    14h 28m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    16h 53m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    5h 17m
    0