Општине и градови дужни 356 милиона КМ

09.04.2024. 20:38
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Задуженост локалних заједница у Републици Српској на крају прошле године износила је 356,26 милиона марака, а док на појединим адресама општина које највише дугују банкама наводе да немају никаквих проблема када је ријеч о измирењу кредита, други не крију да не виде излаз из зачараног круга дуговања.

У Министарству финансија РС наводе да је директно кредитно задужење локалних заједница на крају прошле године износило 356,26 милиона КМ те да је дуг мањи у односу на исти период претходне године за 3,98 милиона марака.

- Најзадуженије локалне заједнице у Српској на крају 2023. године су Кнежево, Добој и Билећа - казали су “Гласу” у Министарству финансија РС.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић је рекао да је ова локална заједница задужена у складу са законским прописима те да дуг не пролази законски лимит од 18 одсто остварених прихода.

- Све обавезе по основу кредита редовно измирујемо. Кредити су искључиво утрошени за развој града, градњу спортске дворане, инфраструктуре, саобраћајница... Добој је једно од највећих градилишта у Републици Српској. Након Бањалуке сигурно смо на другом мјесту када је ријеч о градњи у Републици Српској. Сви кредити отишли су у развојне сврхе - казао је “Гласу Српске” Јеринић и додао да је буџет ове локалне заједнице стабилан и ликвидан те да на вријеме измирују све своје обавезе према банкама.

Са друге стране у Билећи наводе да та локална заједница има велике проблеме због милионске задужености те да су све очи упрте у Србију која им је обећала финансијску помоћ.

- Стално смо у блокадама. Никако не можемо да постигнемо тај континутитет у измирењу обавеза које имамо. Наслиједили смо дуг од скоро 20 милиона марака према банкама и добављачима и триста неких других чуда. Сада је дуг мањи за неких два и по милиона марака  - казао је “Гласу Српске” начелник Билеће Веселин Вујовић.

Нагласио је да је измирен дуг ка банкама и другим субјектима у претходном периоду по сили закона, односно судским пресудама и блокадама рачуна.

- Једва функционишемо. Презадужени смо. Смањили смо број радника за више од 80 у односу на прије три године. Све је то недовољно. Подизање минималца додатно нас је оптеретило. Тако да не знам шта нам је чинити. Чекамо и нека средства која су нам обећана од Владе Србије да мало буде помогнут буџет. Ријеч о око милион евра помоћи која би нам добро дошла. Тиме бисмо прије свега постигли континуитет са исплаћивањем обавеза, како према Пореској управи РС тако и према свим осталима. Осим тога треба још да смањимо број радника. Надамо се бољим данима - закључио је Вујовић.

Начелник општине Кнежево Горан Боројевић јуче није одговарао на наше позиве, а ова локална заједница већ годинама спада у ред најзадуженијих у Српској.

Само петорка чиста

Према подацима Министарства финансија РС на крају прошле године пет локалних заједница није имало директних кредитних задужења. Ријеч је о општинама Петровац, Источни Дрвар, Источни Мостар те Рудо и Осмаци.

Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Тону градови у Кини Тону градови у Кини
Општинама и градовима у Српској дозначено мање средстава од ПДВ-а Општинама и градовима у Српској дозначено мање средстава од ПДВ-а
Сиромашне општине у Српској од владиних пара "крпе" само социјалу Сиромашне општине у Српској од владиних пара "крпе" само социјалу
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    14h 28m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 12m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    7h 57m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    4h 56m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    5h 2m
    0