Општинама и градовима у Српској дозначено мање средстава од ПДВ-а

11.11.2023. 11:44
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Локалне заједнице у Босни и Херцеговини суочавају се с проблемима у буџету. Приморане су на ребаланс буџета на ниже јер ће добити мање средстава од ПДВ-а у односу на план. Поједине општине забиљежиће и буџетске дефиците, а узрок је раст иностраног дуга Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта, пише БХРТ.

Ребаланс буџета ускоро пред одборницима општине Источна Илиџа. Добиће 280.000 марака мање дозначених средстава од ПДВ-а у односу на планирано.

- Јако је велики притисак на нас. Конкретно Источна Илиџа ће успјети да сервисира своје обавезе али за друге јединице локалне самоуправе нисам сигуран, односно могу да тврдим да то сигурно неће успјети - рекао је начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић.

Недостатак новца покушава се надокнадити повећањем властитих прихода.

- Много смо радили на повећању прихода. Још увијек нисмо у могућности 7-8 милиона марака санирамо из сопствених прихода. Бићемо принуђени да тражимо неке алтернативе - истиче менаџер Града Бањалука Бојан Кресојевић.

Локалним заједницама у Српској дозначено је око 4 одсто мање средстава од ПДВ-а. Поједини буџети завршиће у дефициту или ће се морати одрећи реализације појединих пројеката.

- У 2022. сте имали ситуацију да су сва остварења прикупљених средстава од ПДВ-а била неких 25-30 одсто већи од плана за ту годину. Тако да се план правио на основу тих извршења а не на основу плана за 2023. То је веома битно разлучити када говоримо о буџетском планирању - рекао је Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске.

УИО БиХ прикупила је 8,8 милијарди марака у 2023. години. То је више за 588 милиона КМ. Највећи раст прихода биљежи се по основу ПДВ-а у унутрашњем промету. У међувремену растао је и спољни дуг.

Морамо рећи да уствари тај вишак прихода јесте завршио код ентитета и Брчко Дистрикта али је чињеница ентитети у овој години имају значајно већи износ за поврат спољног дуга у односу на прошлу годину тако да практично се може закључити да је тај вишак прихода завршио у већим ратама спољног дуга који ентитети имају у току ове године.

- Због тога највеће проблеме имају мање општине. Недостатак планираног новца теже проналазе у повећању сопствених прихода - појашњава Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ.

- Можда је дошло вријеме да се успори задуживање јер то новац прикупљен од индиректних пореза неће моћи издржати и јер ће на тај начин грађани бити ускраћени за оне услуге и сервисе које треба да им обезбиједе локалне заједнице - наглашава економиста Зоран Павловић.

Више прикупљеног новца од ПДВ-а, а мање дозначено. Зашто? Систем је такав да се прво плате кредитне обавезе, а затом по утврђеној формули новац даље дијели према јавним буџетима.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    zorba 11.11.2023. 14:10
    pa naravno mora se dat prointeru i raznim sinovima i kcerima ne trebalo im da bog da
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 53m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 48m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 36m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 42m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 10m
    0