Основци након двије године путују на екскурзије

19.04.2022. 20:07
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Након паузе од двије године ученици широм Српске спремају се за одлазак на екскурзију. Најпосјећеније дестинације су Јахорина и Требиње, а четвородневни излети коштају око 400 КМ.

Током пандемије вируса корона биле су забрањене многе активности и окупљања у школама, па су дјеца остала ускраћена и за ђачке излете. Са повољнијом епидемиолошком ситуацијом и одобрењем надлежних, и школе су почеле са хитрим припремама како би ученици стигли да отпутују до краја другог полугодишта.

У туристичкој агенцији “Happy travel” из Бијељине истичу да су школе изузетно заинтересоване за организацију екскурзија за пете, осме и девете разреде.

– Највише се траже Требиње и Јахорина. Ми смо цијене дали прије ових поскупљења, тако да аранжмани коштају као и раније. За четири ноћења у Требињу, пун пансион и превоз, треба издвојити 359 КМ – каже Марина Новаковић из ове агенције, додајући да су бројни излети већ реализовани.

Има и појефтињења

С друге стране, са средњошколцима нема много уговора јер они желе да путују у иностранство, али за то још нема званичних одобрења. У бањалучкој агенцији “Компас” истичу да иначе највише сарађују са средњим школама, које сада нису заинтересоване за екскурзије у БиХ.

Што се тиче основаца, и бањалучки ђаци углавном путују у Требиње и на Јахорину. Поласци су половином маја, а цијене као и раније. Негдје ипак има појефтињења.

– Ево, конкретно, екскурзија у Србији, за два пансиона у Новом Саду и два у Суботици цијена је 413 КМ. Прије три године, иста школа, иста екскурзија, када су цијене хотела и горива биле много ниже, та екскурзија је коштала 430 КМ. Ако ме питате како, лако – одрекли смо се свог дијела колача – објашњава директор Младен Рачић.

Како су рекли у бањалучкој ОШ “Бранко Ћопић”, процедуре се приводе крају и ђаци би половином маја требало да иду у школу у природи. Петаци путују на Јахорину, а лијепе успомене очекују и ученике завршних разреда.

 – На иницијативу родитеља ученика 9. разреда урадили смо анекс годишњег програма рада у који смо уврстили и екскурзију за ове ђаке. Они би требало да иду у Србију половином маја, на релацију којом су претходних година били задовољни и родитељи и дјеца. Планирана је посјета Вишеграду, манастиру Добрун, Мокрој Гори и Златибору. Даље обилазимо манастире Жичу и Студеницу, спомен комплекс “Шумарице” у Крагујевцу, Опленац, Карађорђев конак, а онда и Београд, гдје ће ученици посетити Храм Светог Саве, Калемегдан и ЗОО врт. Повратак је преко Бијељине и етно села Станишић – прецизирала је директорка Бранка Шпирић.

Излети

Приликом избора агенција, каже она, водило се рачуна о правилнику. Цијене аранжмана не прелазе 412 КМ.

– Заиста је било велико интересовање дјеце. Трудили смо се да испоштујемо и родитеље у финансијском смислу, мада је ове године, нажалост, број рата за плаћање морао бити мањи због новонастале ситуације и кратког периода организације – наводи Шпирићева.

Док цијела Српска хрли у Требиње, гдје путују ђаци из Херцеговине? Директор ОШ “Вук Караждић” из Требиња, Александар Вукановић, истиче да су им у плану екскурзије у Србији за ученике 8. и 9. разреда. Велико је интересовање дјеце јер се претходних година нигдје није путовало.

– Добили смо сагласност од ресорног министарства и у току су потребне процедуре. Као и претходних година, ријеч је о петодневном излету, са четири ноћења. Што се тиче дневних излета за ђаке нижих разреда, они се организују у околини Требиња, до Мостара или Тјентишта – рекао је Вукановић.

Истовремено, и домаће дестинације постају пожељне за ђачке екскурзије из региона. Бањалука је ове године међу првима угостила ученике из Србије, земунске гимназијалце, који су посјетили родну кућу Петра Кочића на Мањачи.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Malina 20.04.2022. 12:28
    Hajte ,molim vas cetverodnevni izlet 400,00KM na Jahorinu ,Trebinje. Pa za taj novac se moze otici u Veneciju na 7 dana.
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    11h 23m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    12h 7m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    16h 12m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    16h 16m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    1h 43m
    0