Остаје поуздано снабдијевање гасом Српске и БиХ

14.05.2022. 14:33
0
ИЗВОР: srna.rs

Република Српска, али и БиХ ће и убудуће имати поуздано снабдијевање природним гасом, по приступачним цијенама, упркос глобалној енергетској кризи, изјавила је данас начелник Одјељења за гас Министарства рударства и енергетике Републике Српске Маја Мркић Босанчић.

Мркић Босанчић је на научно–стручној конференцији Енергетска безбједност БиХ и региона у условима нових геополитичких карти” истакла да је за Републику Српску и БиХ важно што у условима глобалне економске кризе има поузданог снабдијевача гасом и вишегодишњу сарадњу са Гаспором експортом”.

Договорен је наставак преузимања гаса за Српску кроз постојећи гасовод преко Турског тока, рекла је она новинарима у Бањалуци.

Душан Пророковић са Института за Међународну политику из Београда оцијенио је да ће бити неопходно редефинисати појам енергетске безбједности, јер све што се дешава у међународним односима није виђено од 1939. године и да се енергенти користе као неконвенционално оружје у хибридном рату између Русије и САД.

- Све је постало политика и не може се говорити ни о дугорочним пројекцијама снабдијевања, ни о планираним цијенама. Снабдијевање енергентима ће бити неизвесно. Европа нема алтернативу руској нафти у наредних пет до 10 година - рекао је Пророковић.

Мирослав Николић из Електропривреде Хрватске заједнице Херцег Босна” је рекао да је због енергетске кризе и сукоба у Украјини и енергетска стабилност БиХ пред изазовом, али да вјерује да неће бити угрожена и да неће бити значајнијих проблема, посебно у електроенергетском сектору, гдје не очекује проблеме са напајењем електричном енергијом.

Он је указао да БиХ мора водити рачуна о сопственим интересима у области енергетике, али да не може да ради мимо европских захтјева када је ријеч о обновљивим изворима енергије и заштити животне средине.

Професор из Бањалуке Милош Шолаја истакао је да енергетска безбједност БиХ никада није била висока ни када је ријеч о квалитету снабдијевања, ни када се ради о количинама енергената, али да се то није видјело јер су и енергетске потребе биле мале.

Он је указао да геополитичке и геостратешке промјене у свијету и Европи утичу на енергетску политику која би требало да се дефинише у БиХ.

Конференцију у Бањалуци организује Центар за лобирање.

Коментари 0
Повезане вијести
Од 1. јануара гас скупљи за 3,9 одсто у ФБиХ Од 1. јануара гас скупљи за 3,9 одсто у ФБиХ
Обављене консултације, не би требало да дође до обуставе гаса Обављене консултације, не би требало да дође до обуставе гаса
Због одлуке Бугарске доћи ће до значајног повећања цијене гаса Због одлуке Бугарске доћи ће до значајног повећања цијене гаса
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    9h 13m
    0
  • Слани мафини
    18h 34m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 29m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    18h 23m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 52m
    3