Остварен суфицит у извршењу буџета општине Источно Ново Сарајево за првих шест мјесеци

27.10.2021. 14:03
0
ИЗВОР: Катера

Скупштина општине Источно Ново Сарајево усвојила је на данашњој редовној сједници Извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци 2021. године, гдје је остварен суфицит од 123.410 КМ.

Поред извјештаја, одборници су данас разматрали и усвојили приједлог закључка о утврђењу Нацрта ребаланса буџета општине Источно Ново Сарајево за 2021. годину од 14.400.973 КМ, гдје је ребалансом планирано увећање за 2.400.000 КМ, потврдио је ово замјеник начелника општине Александар Костовић.

Костовић је истакао да имају дио средстава којим покривају дефицит из претходног периода и дио средстава који је везан за капитална издвајања, као и за повећање буџетске потрошње.

На данашњој сједници било је и расправе о извјештају о раду начелника у органима комуналних предузећа, чији је оснивач општина, попут КП "Рад", КП "Водовод и канализација", "Топлане-ИНС" и КП "Свети Марко".

- Свако предузеће је имало своје проблеме у протеклом периоду, а мишљења смо да јако добро раде свој посао, посебно њихово руководство. Највише смо се бавили проблемима које је имало предузеће, КП "Водовод и канализација" а.д. Источно Сарајево, који су добрим дијелом ријешили проблем, јер се тренутно ради на каптирању врела и проналаску рјешења како се проблем од ове године не би поновио - појаснио је Костовић новинарима.

Такође, разговарано је и о раду градске топлане, који планирају ширење мреже и број корисника, као и рад комуналног предузећа.

Предсједник Скупштине општине Источно Ново Сарајево Ведран Јованчић коментарисао је данашњи захтјев Дома здравља "Источно Сарајево" о кредитном задужењу у износу од 250.000 КМ, рекавши да наведени захтјев није био насловљен на Скупштини нити на начелника, те да је исти прослијеђен надлежном одјељењу.

Слика

Фото: Катера

Јованчић додаје да се то одјељење обратило ресорном министарству, које може дати сагласност за кредитно задужење Дома здравља "Источно Сарајево".

Јованчић је истакао да ће Дом здравља "Источно Сарајево" до краја седмице добити ново санитетско возило, те да се тренутно ради на опремању истог.

- Знамо да је Дом здравља "Источно Сарајево" задужен и да послује негативно, па сам предложио, пошто је хитно за апарате, да у приједлогу ребаланса буџета издвојимо средства и да општина купи два ултразвучна апарата, која су потребна за функционисање Дома здравља - рекао је Јованчић.

Одборник Српске демократске странке (СДС) у СО Источно Ново Сарајево Стефан Игњатовић истиче да су одборници ове партије имали замјерке на превелик број запослених у предузећима, гдје је општина оснивач.

Игњатовић сматра да би ушли у већи суфицит, када би дошло до смањења броја радника, који су, према његовим ријечима, беспотребно запослени на одређеним позицијама.

- Клуб СДС је био несагласан са извршењем буџета из разлога што смо, на неким ставкама, у буџету, под "кодом 81", гдје су примици за нефинансијску имовину, видјели да недостаје неких 700.000 КМ. Да нисмо имали приход од пореза и игара на срећу били бисмо у тешком дефициту - сматра Игњатовић.

Извршењем буџета општине Источно Ново Сарајево за период 1.1. до 30.6.2021. одине остварен је вишак прихода над расходима и то путем остварених прихода и примитака 5.826.906 КМ, остварених расхода и издатака од 5.703.496 КМ и по разлици/вишку прихода од 123.410 КМ. 

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
У понедјељак обиљежавање 32 године Прве сарајевске механизоване бригаде У понедјељак обиљежавање 32 године Прве сарајевске механизоване бригаде
ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 0m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    21h 33m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 59m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 12m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 41m
    3