Откривен могући узрок заразе свиња афричком кугом

26.07.2023. 21:51
2
ИЗВОР: srna.rs

У Републици Српској до сада су потврђена четири случаја афричке куге код дивљих свиња, један у Шамцу и три случаја у ловиштима у Градишци, рекао је вечерас Владимир Булатовић из ресора за ветеринарство Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

- Наше анализе указују на то да је, као посљедица поплава у мају, потенцијално могло доћи до миграције популације дивљих свиња и да је на тај начин вирус унесен - рекао је Булатовић новинарима у Бијељини, гдје је Ловачки савез Републике Српске одржао прво савјетовање о мјерама за спречавање ширења африче куге у попуацији дивљих свиња.

Он је навео да се афричка куга свиња појавила у Републици Српској први пут, а у Европи се појављује у посљедњој деценији.

- Мјесец дана имамо појаву африке куге свиња и савјетовање је прилика да укажемо на значај и задатке ловаца на бризи о популацији дивљих свиња у својим ловиштима, гдје од 2019. године спроводимо пасивни и активни надзор и имамо добру сарадњу са Ловачким савезом - истакао је Булатовић.

Према његовим ријечима, то значи да је свака одстијељена дивља свиња била достављена на анализу у Ветеринарски институт "Др Васо Бутозан" и до јуна ове године није било потврде болести у Републици Српској и БиХ.

- Од појаве болести морамо подизати свијест власника животиња и корисника ловишта од којих се захтијева да се понашају одговорно, достављају узорке сваке одстријељене дивље свиње, а ако примијете угинулу двиљу свињу да најкасније у року два сата обавијесте надлежног ветеринарског или шумарског инспектора који ће по процедури организовати достављање узорака на анализу - навео је Булатовић.

И Дарко Деспотовић из Ветеринарског института каже да је афричка куга свиња у Републику Српску највјероватније дошла са дивљим свињама и истиче да је у спречавању његог ширења акценат на биосигурносним мјерама и одговорном понашању свих.

- Велики је прилив узорака и лабораторија за дијагностику ради у двије смјене, у року од 24 часа од узорковања стиже налаз, што је империсиван резултат. Дајемо све од себе да се свињарство у Републици Српској спаси - рекао је Деспотовић.

Генерални секретар Ловачког савеза Републике Српске Живојин Лазић рекао је новинарима да су на савјетовању били представници свих 10 ловачких удружења регије Семберија и Мајевица која има 2.800 ловаца, као и удружења "Фазан" из Брчког.

- Од 2019. године радимо мониторинг у ловиштима на афричку кугу свиња, радили смо мониторинг код лисице и направили смо помак да бјеснила више нема, надам се да ћемо и у овом послу бити успјешни јер су посљедице и штета велике за ловни туризам - рекао је Лазић.

Он је истакао да ловци имају комплетну опрему и пратиће мјере на терену да се спријечи даље ширење афричке куге, а позвао је и шумаре, риболовце и све љубитеље природе да им се придруже како би се стало у крај овој пошасти.

Лазић је навео да у Семберији и Мајевици дивља свиња нема своје станиште, него су то животиње у пролазу које долазе из сусједне Србије и Хрватске, а у потрази за храном у току ноћи могу да пређу и до 100 километара.

Према његовим ријечима, у бијељинској регији нарочито се обраћа пажња на дио ловишта у планинском дијелу и подручју према Брчком, гдје дивље свиње имају станишта.

Ловачки савез Републике Српске је прво савјетовање о мјерама за спречавање ширења африче куге у попуацији дивљих свиња одржао у Бијељини, а услијдиће савјетовања и у другим регијама у Српској.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Realan 31.07.2023. 07:32
    Ovo je politika dobro smislila kako će pored trihinele uzimati pare i za tobožnji pregled na svinjske kugu.
  • Generic placeholder image
    Slavisa 27.07.2023. 17:35
    Cista laz bacanje prasine u oci to je samo uvezeno

Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    6h 31m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 27m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 11m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    22h 23m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    18h 56m
    0