Отворен први камп за надарене и изврсне младе средњошколце

01.11.2019. 20:38
0
ИЗВОР: СРНА

У Бањалуци је данас отворен први камп за надарене, талентоване и изврсне младе средњошколце у Републици Српској „Nabaci PET-nica“ , у оквиру којег ће 25 средњошколаца учествовати на радионицама из астрономије, симулације летења, роботике, математике и сличних области.

Дводневни камп, у којем учествују средњошколци из Бањалуке, Добоја, Бијељине, Зворника, Источног Сарајева и Гацка, организује бањалучки Институт за развој младих и заједнице „Perpetuum mobile“, у сарадњи са Истраживачком станицом Петница из Србије, а уз подршку Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске.

Помоћник министра породице, омладине и спорта Републике Српске Бранка Малешевић рекла је да је ресорно министарство подржало овај камп износом од 4.000 КМ, те да им је циљ да младима омогући да покажу и усаврше своју изврсност.

-Талентовани млади су најквалитетнији и најзначајнији потенцијал који има Република Српска, те им је неопходно пружити што већу подршку да тај таленат максимално искористе - рекла је Малешевићева новинарима.

Она је подсјетила и да је Министарство покренуло кампању „Волим Српску“ са циљем подршке талентованим и изврсним младима и стварању нових модела понашања и узора за њих.

Извршни директор Института „Perpetuum mobile“, Илија Трнинић рекао је да је камп окупио средњошколце из шест градова и општина Српске, те истакао значај подршке коју има од Истраживачке станице Петница из Србије, а која има дугогодишњу традицију.

-Циљ кампа је да се оспособе млади за техничке и природне науке, те да им дамо мало више ангажмана, али и да их увежемо, јер су ресурс развоја цјелокупног друштва - рекао је Трнинић.

Он је истакао да Република Српска има велики потенцијал на који треба јаче да се усмјеримо и да се укључи што више младих који имају скривене потенцијале и способности у одређеном смислу даровитости.

Програмски директор Истраживачке станице Петница Никола Божић изразио је задовољство што је у прилици да подржи отварање кампа за надарене и изврсне младе у Српској, те да пружи потребну експертизу како би се тај камп одвијао у добром правцу.

-Увијек је најтеже осмислити програмски садржај и методологију, која ће одговарати и ученицима и наставницима, а наше искуство из Србије стоји на располагању. Надам да је ово само почетак и да ћемо наставити интензивно сарађивати, са циљем унапређења и подстицања знања младих који желе више да се баве науком - рекао је Божић. 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Ближи се камп Црвене звезде у Источној Илиџи, пријаве још увијек отворене Ближи се камп Црвене звезде у Источној Илиџи, пријаве још увијек отворене
Камп „Црвене звезде“ од 29. априла до 1. маја у Источној Илиџи Камп „Црвене звезде“ од 29. априла до 1. маја у Источној Илиџи
Пети „Основни аирсофт камп“ у суботу и недјељу Пети „Основни аирсофт камп“ у суботу и недјељу
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    18h 37m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    8h 33m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    20h 24m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    16h 4m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    19h 24m
    0