Otvoren prvi kamp za nadarene i izvrsne mlade srednjoškolce

01.11.2019. 20:38
0
IZVOR: SRNA

U Banjaluci je danas otvoren prvi kamp za nadarene, talentovane i izvrsne mlade srednjoškolce u Republici Srpskoj „Nabaci PET-nica“ , u okviru kojeg će 25 srednjoškolaca učestvovati na radionicama iz astronomije, simulacije letenja, robotike, matematike i sličnih oblasti.

Dvodnevni kamp, u kojem učestvuju srednjoškolci iz Banjaluke, Doboja, Bijeljine, Zvornika, Istočnog Sarajeva i Gacka, organizuje banjalučki Institut za razvoj mladih i zajednice „Perpetuum mobile“, u saradnji sa Istraživačkom stanicom Petnica iz Srbije, a uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Branka Malešević rekla je da je resorno ministarstvo podržalo ovaj kamp iznosom od 4.000 KM, te da im je cilj da mladima omogući da pokažu i usavrše svoju izvrsnost.

-Talentovani mladi su najkvalitetniji i najznačajniji potencijal koji ima Republika Srpska, te im je neophodno pružiti što veću podršku da taj talenat maksimalno iskoriste - rekla je Maleševićeva novinarima.

Ona je podsjetila i da je Ministarstvo pokrenulo kampanju „Volim Srpsku“ sa ciljem podrške talentovanim i izvrsnim mladima i stvaranju novih modela ponašanja i uzora za njih.

Izvršni direktor Instituta „Perpetuum mobile“, Ilija Trninić rekao je da je kamp okupio srednjoškolce iz šest gradova i opština Srpske, te istakao značaj podrške koju ima od Istraživačke stanice Petnica iz Srbije, a koja ima dugogodišnju tradiciju.

-Cilj kampa je da se osposobe mladi za tehničke i prirodne nauke, te da im damo malo više angažmana, ali i da ih uvežemo, jer su resurs razvoja cjelokupnog društva - rekao je Trninić.

On je istakao da Republika Srpska ima veliki potencijal na koji treba jače da se usmjerimo i da se uključi što više mladih koji imaju skrivene potencijale i sposobnosti u određenom smislu darovitosti.

Programski direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da podrži otvaranje kampa za nadarene i izvrsne mlade u Srpskoj, te da pruži potrebnu ekspertizu kako bi se taj kamp odvijao u dobrom pravcu.

-Uvijek je najteže osmisliti programski sadržaj i metodologiju, koja će odgovarati i učenicima i nastavnicima, a naše iskustvo iz Srbije stoji na raspolaganju. Nadam da je ovo samo početak i da ćemo nastaviti intenzivno sarađivati, sa ciljem unapređenja i podsticanja znanja mladih koji žele više da se bave naukom - rekao je Božić. 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Bliži se kamp Crvene zvezde u Istočnoj Ilidži, prijave još uvijek otvorene Bliži se kamp Crvene zvezde u Istočnoj Ilidži, prijave još uvijek otvorene
Kamp „Crvene zvezde“ od 29. aprila do 1. maja u Istočnoj Ilidži Kamp „Crvene zvezde“ od 29. aprila do 1. maja u Istočnoj Ilidži
Peti „Osnovni airsoft kamp“ u subotu i nedjelju Peti „Osnovni airsoft kamp“ u subotu i nedjelju
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    9h 16m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    9h 21m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    10h 13m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    22h 43m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    10h 27m
    0