Отворена изложба о српском страдању у Братунцу

01.07.2022. 19:33
0
ИЗВОР: srna.rs

Отварањем покретне изложбе фотографија и ликовних радова о српском страдању у 20. вијеку, на Тргу Милоша Обилића у Братунцу данас је почео комеморативни програм обиљежавања 30 година од великог српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Овом приликом начелник братуначке општине Срђан Ранкић уручио је награде ученицима чији су литерарни и ликовни радови о српском страдању били најбољи на републичком конкурсу расписаном поводом обиљежавања ове годишњице на тему "30 година, злочин без казне".

Ранкић је честитао награђеним ученицима и захвалио свима који су учествовали на конкурсу.

Награђена су по три аутора ликовних и литерарних радова у конкуренцији основаца и средњошколаца. Међу основцима литерарни рад Филипа Грујичића из Сребренице оцијењен је најбољим, а ликовни рад Уне Атељевић из Братунца, док је у конкуренцији средњошколаца сребреничка средњошколка Анђела Јовановић побиједила и у конкуренцији ликовних и литерарних радова.

Он је рекао да су ове године организовани и часови историје о српском страдању у братуначким и сребреничким школама и да се обиљежавање неће свести само на парастос и полагање цвијећа него ће бити шири програм.

Ранкић је истакао да се очекује долазак Његове светости патријарха српског Порфирија и бројних званичника и присуство сутрашњем парастосу, одавању поште настрадалима и програму посвећеном сјећању на српске жртве који су животе уградили у стварање и чување Републике Српске и слободу српског народа са лијеве стране Дрине.

- Биће организовани аутобуси из најудаљенијих братуначких мјесних заједница Жлијепца, Полома и Кравице за бесплатан превоз свих заинтересованих да присуствују сутрашњем парастосу. Позивам српски народ Подриња да дође да достојанствено одамо почаст за 3.267 настрадалих Срба из регије Бирач - поручио је Ранкић. Ради захвалности жртвама урађен је и симбол - златни крстолик или "Ивањски цвијет" као симбол страдања и васкрсења који ће убудуће подсјећати на српско страдање у Подрињу.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Радојка Филиповић рекла је Срни да је протекло чак 30 година од стравичних злочина над српским народом у средњем Подрињу и да за те, као ни за злочине над Србима у претходним ратовима нико није одговарао.

- Обавеза нам је да његујемо културу сјећања и да не заборављамо наше настрадале. Човјек нестаје када га забораве и то не смијемо дозволити.

Треба преносити на млађе да знају шта су њихови преци доживјели да им се то не би поновило - поручила је Филиповићева.

Она је указала на опструкцију и дискриминаторски однос правосуђа БиХ према жртвама јер за бројне и масовне злочине над Србима овог краја нико није одговарао и, како истиче, правосуђе свјесно заборавља те предмете јер би њиховим рјешењима и пресудама промијенио наратив о карактеру рата у БиХ и показало се да је и српска страна имала огромне жртве.

Због сутрашњег обиљежавања 30 година од великог српског страдања, у Братунцу је општина донијела наредбу којом је угоститељима, фирмама и установама забрањено пуштање музике од 8.00 до 19.00 часова, као и точење алкохолних пића у том периоду, те наложено да истакну заставе Републике Српске.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Српски Каравађо сликао је у славу Божију и за поуку народа свог Српски Каравађо сликао је у славу Божију и за поуку народа свог
Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу
У Хан Пијеску изложба и предавање о два најраскошнија српска средњовјековна рукописа У Хан Пијеску изложба и предавање о два најраскошнија српска средњовјековна рукописа
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 48m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    15h 12m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    10h 41m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    2h 18m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    13h 33m
    0