Отворена изложба "Српска црквена штампа у БиХ у 19. и 20. вијеку"

09.08.2023. 17:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Изложба "Српска црквена штампа у БиХ у 19. и 20. вијеку", чији су аутори директор Архива Српске православне цркве Радован Пилиповић и ђакон Ненад Идризовић, отворена је данас у Народној библиотеци "Бранко Чучак" на Хан Пијеску поводом Дана и славе општине и храма у овом мјесту - Светог Великомученика Пантелејмона.

Директор Народне библиотеке Озренка Ђурић Радуловић рекла је да је ова изложба резултат добре трогодишње сарадње Библиотеке, Митрополије дабробосанске, општине Хан Пијесак и Архива Српске православне цркве из Београда.

Она је указала на важност историјске улоге Српске православне цркве у чувању језика и писма, културе и образовања.

- Издавање црквених часописа и листова у периоду који је обухваћен овом изложбом - 19. и 20. вијек, када је буђење интелектуалне свијести Срба снажно, за истраживаче је врло интересантно - рекла је Радуловићева.

Она је навела да највећи дио садржаја периодике из овог доба говори о напору да се подигне богословски, богослужбени и културни ниво религиозног живота, те нагласила да ови документи свједочи о животу Срба у БиХ и тадашњим приликама.

Директор Архива Српске православне цркве Радован Пилиповић изразио је задовољство што већ трећи пут, поводом Дана и славе храма и општине Хан Пијесак, Архив може да представи дио културног блага које чува.

- Велика ми је част да можемо у овом лепом планинском градићу који баштини епске традиције да прикажемо наше национално културно наслеђе - рекао је Пилиповић Срни.

Ове године је, како каже Пилиповић, одлучено да се представи дио материјала из историје црквеног издавалаштва, а то је историја старе српске црквене штампе из 19. и 20. вијека на просотру БиХ.

- Када говоримо о турском периоду српске црквене штампе важно је рећи да је настарија новина на простору БиХ `Сарајевски цвјетник` /1870-1872/ који је излазио паралелно ћирилицом и арапским писменима на турском језику. У уређивачкој политици су доста учествовали и утицали црквени великодостојници, што је веома важно, попут Теофила Петрановића, Саве Косановића који је касније био и митрополит сарајевски, Дионисија Илијевића који је касније био митрополит сарајевски и зворничко-тузлански и архимандрита Филарета и Лукијана Петровића - рекао је Пилиповић.

Према његовим ријечима, "Сарајевски цвјетник" излазио је 1871. године, у времену прије аустроугарске окупације ових српских земаља, тако да много већи замах развоја црквеног штампарства долази послије 1877. када излази "Дабробосански Источник".

Пилиповић је додао да су на изложби приказани и часописи који су излазили почетком 20. вијека, као што су "Српски свештеник", "Српска црква", "Нови Источник", "Братство", велико издаваштво "Просвјете" све до данашњег дана.

Друштво "Просвета" основано 1902. у Сарајеву са добротворно-просвјетним циљевима стипендирања и школовања сиромашних српских ђака и студената - наведено је на једном од докумената који су данас изложени у Народној библиотеци на Хан Пијеску.

Од 1908. године, пише између осталог, "чланови `Просвете` заговарају оснивање земљорадничких задруга ступајући у агитацију за економски бољитак српског народа".

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом поклонио је на свечаном славском ручку Народној библиотеци "Бранко Чучак" умјетничку слику - свој портрет, који ће, како је речено, убудуће красити просторије ове установе која представља праву ризницу културне, историјске и библиотечке грађе овог подручја.

У култруном дијелу програма учествовала је као вокал Сара Голић, члан културно- умјетничког друштва "Свети Пантелејмон" са Хан Пијеска.

Изложба ће у Народној библиотеци на Хан Пијеску за посјетиоце бити отворена до 15. августа.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Седми планинарски слет у Хан Пијеску окупио око 200 планинара (ВИДЕО) Седми планинарски слет у Хан Пијеску окупио око 200 планинара (ВИДЕО)
Одржано књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску Одржано књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску
“Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу “Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    19h 22m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    8h 35m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    8h 6m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    8h 29m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    23h 26m
    0