Пале: Зауставњена градња мини-хидроелектране на ријеци Прачи

29.05.2020. 17:34
1
ИЗВОР: СРНА

На данашњој сједници Скупштине општине Пале усвојена је одлука о извршењу вансудског поравнања са инвеститором мини-хидроелектране "Кадино врело" на ријеци Прачи, којом ће бити поништена грађевинска дозвола и обустављена даља изградња.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да ће општина инвеститору исплатити досадашње трошкове како би обуставио рад, чиме ће бити избјегнут судски процес.

- Још давне 2011. године ушло се неопрезно у издавање првих докумената и на тај начин су инвеститори добили зелено свјетло за изградњу. У тим претходним мандатима, народ није обратио пажњу и није знао колико то значи за екологију. Нама је примарно било да, прије свега, заштитимо природу - истакао је Југовић.

Према његовим ријечима, буђењем еколошке свијести грађана који су покренули низ активности и иницијатива и скренули пажњу, он је као начелник могао само да стане на страну народа и учини најбоље што може.

Југовић је захвалио свим становницима Врхпраче и Подграба, као и осталима који су видјели да мини-хидроелектрана може да буде проблем.

- Овим сам извршио обећање и обавезу према њима да ће то бити ријешено на најбољи начин - истакао је Југовић.

Шеф Клуба одборника ПДП-а Игор Тошић каже да су политичке партије опозиције подржале ову тачку дневног реда, али су захтијевале посебну сједницу Скупштине, како би до тада била формирана комисија и стручњаци процијенили да ли је нагодба рјешење проблема.

- На прошлој сједници донијели смо закључак да се испитају сви релевантни показатељи како би имали даље смјернице шта ми треба да урадимо и на који начин да поступимо. Данас је пред нама био приједлог вансудског поравнања, без детаљне анализе. Ми смо испред клуба ПДП-а и СДС-а имали приједлог закључка да се ипак формира комисија на бази струке и права како би то, једноставно, било правно што чистије - рекао је Тошић.

Он је додао да му је драго што је изградња стопирана јер би ишла на штету грађана општине Пале и природног амбијента.

Фирма "Стром енергија" из Пала почела је 16. априла изградњу мини-хидроелектране "Кадино врело" на ријеци Прачи, у мјесту Врхппрача, што је наишло на неодобравање јавности, због чега су се незадовољни грађани обратили за помоћ и подршку начелнику општине Бошку Југовићу.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Zaustavnjena 29.05.2020. 18:04
    Je li moguce da ima jos ljudi.
    Vraca mi se nada i moral da se borim za bolje sutra.
Повезане вијести
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 11m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 44m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 10m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 23m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 52m
    3