Падавине донијеле проблеме, поплаве широм Српске (ФОТО)

10.12.2022. 20:08
0
ИЗВОР: srna.rs , glassrpske.com

Огромна количина падавина донијела је велике проблеме становницима Приједора, Градишке, Новог Града и Козарске Дубице - вода се излила на саобраћајнице и њиве, а у неким местима ушла је у дворишта и подруме стамбених објеката.

- Саобраћај на магистралном путу Козарска Дубица - Приједор потпуно је обустављен у мјесту Брекиња /Милића Гај због изливања ријеке Кнежице - саопштено је из Ауто-мото савеза (АМС) Републике Српске.

Обустављен је саобраћај и на локалном путу Божићи - Пуцари - Подградци, у мјесту Божићи (пут који од Манастира Моштаница иде према Подградцима).

Киша која непрекидно пада на подручју Приједора поново је утицала на раст водотока ријека и изливање површинских вода.

Шеф градског Одсјека цивилне заштите Мирослав Крнета новинарима је потврдио да је водостај ријеке Сане у Приједору тренутно 261 центиметар, а Гомјенице 311.

Водостај Сане код првог степена одбране од поплава је 420 центиметара.

Крнета је рекао да се ситуација прати и да све зависи од тога да ли ће киша наставити да пада

Према његовим ријечима, узводно, водостај ријеке Сане је у порасту док у Кључу опада.

Он је рекао да у Приједору тренутно проблем представљају површинске воде.

- Површинска канализациона мрежа не може примити повећан доток воде будући да киша од синоћ непрекидно пада и до сада је пало 30 литара кише по метру квадратном - навео је он.

Крнета каже да су на терену сви субјекти који учествују у одбрани грађана и њихове имовине од пораста воде и евентуалних изливања воде из водотокова.

- Територијална ватрогасно-спасилачка јединица Приједор ангажовала је пумпе на терену и вода се испумпава из подрумских просторија стамбених зграда, из Дома пензионера, те у Развојној банци гдје је јављено да је вода ушла у просторије - рекао је Крнета.

Он је нагласио да је вода и на улицама града и да су заплављени објекти на Уријама, у насељима Тополик, Врбице и дио Пухарске те да се на терену постављају вреће, а вода усмјерава у канализациону мрежу.

- Бујице су заплавиле саобраћајнице и дворишта у Добрљину и Кршљама, те у насељима Видорија, Рога и Урије на подручју општине Нови Град, а за сада је евидентиран и један одрон у насељу Грачани-  рекао је Срни самостални стручни сарадник за послове цивилне заштите Нови Град Мирко Лукић.

Лукић је навео да воде има на коловозу на магистралном путу Нови Град - Приједор, као и на магистралном путу Нови Град - Костајница.

Он је додао да је водостај ријеке Уне у порасту и износу 330 центиметара, што је више за око 50 центиметара него јутрос.

Водостај ријеке Сане у 15 часова износио је 350 центиметара, и даље је у порасту, а колектор је укључен у 12.00 часова.

Старјешина Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Азиз Црнкић рекао је да су двије пумпе постављене у насељу Видорија.

Сједница општинског Штаба за ванредне ситуације заказана је за 18 часова.

На магистрални пут Козарска Дубица - Приједор излила се ријека Мљечаница, а због обилних кишних падавина надошла је ријечица Бињачка, као и канали у селима Дубичке Равни на подручју дубичке општине.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић заједно са дежурним службама обилази терен како би се утврдиле све критичне тачке гдје би вода, усљед обилних падавина, могла угрозити становништво, односно њихову имовину.

-Најкритичнија тачка је на насипу код Бињачке у градском подручју, гдје су ангажоване надлежне службе и механизација како би се реаговало и спријечило угрожавање домаћинстава у овом дијелу града - рекао је Рељић.

Он је позвао становнике да из подрума ствари премјесте на виши ниво и да слиједе инструкције надлежних служби које су у приправности.

Рељић је рекао да је превелика количина воде и да без обзира што црпне пумпе раде у пуном капацитету, постоји опасност од воде.

Нагласио је да су све службе на терену, те да се ситуација прати и да ће у случају потреба засједати кризни штаб.

Рељић је додао да се за сада на путу према Приједору у мјесту Кнежица, као и у правцу Костајнице, саобраћај одвија једном коловозном траком.

Вода је прекрила половину саобраћајнице на путу према Градишци код "Црначког моста", а у мјесту Орахова према Градишци пут је потпуно под водом.

-Обилне падавине на подручју Градишке узроковале су нагли пораст бујичних потока и ријека у поткозарским селима, те плављење подрумских просторија стамбених објеката на подручју градског насеља Сењак - изјавио је Срни шеф Одјсека цивилне заштите Градишка Слободан Кнежевић.

Кенжевић је рекао да је дошло до наглог пораста водостаја и изливања Јабланице, Врбашке и Лабине и мањих бијичних потока уз ове ријечице, да нема заплављених стамбених објеката, али да је вода ушла у дворишта неколико домаћинстава у поткозарским селима Доњи Подгрдаци, Милошево Брдо, Бистрица и Орахова.

Појаснио је да се вода из бујичног потока у Бистрици излила и на магистрални пут Градишка - Козараска Дубица, али да је пут проходан, те да је на једном мјесту уз пут створено мање клизиште о чему је обавијештена полиција како би то мјесто било прописно обиљежено.

Кнежевић је истакао да се у насељу Сењак вода из канализационог колектора излила у подрумске просторије стамбених објеката, али да се након смањења интензитета падавина смањује ниво воде у колектору и подрумима, те да су ватрогасци на терену и испумпавају воду.

Он је рекао да би се ситуација требала смирити уколико киша престане да пада, али да ће бити доста тежа, ако падавина буде јачале вечерас и сутра током дана.

Отежан саобраћај

Због изливања воде на коловоз, отежано се саобраћа и на улазу у Козарску Дубицу из правца Приједора, у мјесту Парнице.

Отежано се саобраћа, због преливања воде на коловоз и на локалном путу Кнежица - Градина у мјесту Доњи Јеловац.

Интензивне падавине условљавају да се саобраћај одвија успорено и отежано на већини путева у Републици Српској јер се вода задржава на коловозима.

На подручју града Приједора, саобраћај се на бројним улицама одвија веома отежано.

Из АМС посебну пажњу скрећу на магистрални пут Бањалука - Приједор, код скретања према Козарцу и Камичанима, гдје је вода прекрила магистрални пут, као и на дионици од Приједора према Санском мосту у мјесту Чараково.

На излазу из Новог Града према Приједору, због изливања воде на коловоз саобраћај се одвија успорено једном траком.

На магистралном путу Градишка - Козарска Дубица у мјесту Бистрица отежано се саобраћа једном коловозном траком због одрона и воде која се излила на коловоз код “Пејић” пумпе.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Глас Српске

На регионалном путу Горњи Подградци - Мраковица, због одрона, саобраћај се одвија отежано једном траком.

Због веће количине воде на коловозу из АМС скрећу пажњу и на дионицу магистралног пута Бањалука - Клашнице, на подручју Залужана код “Нестро петрол” пумпе, у правцу Клашница.

На путном правцу Србац - Дервента, на неколико мјеста саобраћај се одвија успорено, једном траком, због веће количине воде на коловозу.

Из АМС истичу да је неопходна максимално опрезна и спорија вожња.

На дионицама у усјецима и поред камених косина учестали су и одрони камења и земље на коловоз.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    23h 33m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    20h 26m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    14h 17m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    22h 23m
    0