Фочански натуршчик: Дружење са глумцима оплемењује

11.02.2021. 16:51
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Фочак Божидар Перишић, који се у Београду, уз стални посао радника обезбјеђења једног тржног центра, бави и глумом у ТВ серијама, као статиста са задатком, а може се рећи и као натуршчик, прича да пријатељство са глумцима оплемењује човјека и чини га бољим.

Божидар је економски техничар, а прије пет година га је, попут многих његових суграђана, потрага за бољим животом одвела у Београд, гдје се запослио као радник обезбјеђења.

У свијет глуме ушао је случајно прошлог љета, након што је на интернету наишао на конкурс једне продукцијске куће за статисте.

Пријавио се, послао неколико фотографија и немало потом, након пробних наступа, обрео се пред камерама.

У кадру са познатим именима српског глумишта, опробао се у више улога, прво као обични статиста, попут улога војника, рањеника, рибара, француског грађанина приликом снимања сцене атентата на краља Александра, а затим и као статиста са задатком, односно са краћим репликама, у улогама судије, генерала, форензичара, српског ветерана.

Серије у којима глуми су углавом драмског типа, историјско-културног значаја и његов лик се добро уклопио у вријеме радње с почетка прошлог вијека.

Божидар је велики љубитељ музике, а међу суграђанима је познат као учесник разних такмичења у пјевању. Та чињеница му је, каже, помогла и у овом послу.

Прича да, приликом избора статиста, продуценти и режисери сагледавају комплетну личност.

- Гледају занимање, изглед, понашање, афинитете према умјетности- рецитација, покрет, пјесма, глума, игра. Ја сам одувијек био склон ка умјетности, волио сам музику, која ми олакшава неке тешке тренутке, као неки хоби који је сваком човјеку потребан да се oслободи негативне енергије- каже Перишић.

Улога статисте са задатком, објашњава Божидар, може да подразумијева краћу реплику или неки други задатак, попут вожње аутомобила, пјевања, игре, пуцања из ватреног оружја.

Без глумачког образовања, али са природним даром за глуму, тумачење споредних улога у ТВ серијама брзо му је постала рутина, као и сваки други посао.

- Страха није било, пошто имам ранија искуства наступа пред публиком, што ми је олакшало да се уклопим. Припреме за снимање трају и до два сата, док се одабере костим, шминка, да се на најбољи начин уђе у улогу и изговоре реплике- преноси Божидар утиске са снимања.

За пола године, колико се бави овим послом, играо је у ТВ серијама “Краљ Александар”, “Југословенка”, “Кљун”, као и у документарној серији “Досије”.

У серији „Краљ Александар“, чије емитовање још није почело, а коју је режирао чувени Здравко Шотра, тв публика ће Божидара гледати уз великане Ирфана Менсура, Жарка Лаушевића, Бранислава Лечића, Аницу Добру, Николу Која, Весну Чипчић, Тихомира Станића, Бранимира Брстину…

Имао је прилику да се и ближе упозна са некима од њих, између осталих са Славишом Чуровићем, Петром Стругаром, Микијем Крстовићем, Мимом Караџићем, Андријом Милошевићем и многим другим глумцима новије генерације.

Признаје да му је овај посао тек мали додатни извор прихода, али да му је прије свега велико задовољство.

- Познанство са људима из свијета филма, позоришта, драме, иначе умјетности, људе оплемењује у сваком смислу и чини их бољим. Умјетност треба да се схвати на један другачији, апстрактан начин, који ми обични људи, док не почнемо да се бавимо тиме, гледамо сасвим неким другим очима- појашњава Перишић.

С поносом истиче да су продуценти задовољни његовим наступима, те да су пред њим понуде за нова снимања, између осталих и за ТВ рекламе, као и понуде страних продукцијских кућа.

- Огромна је продукција. На овим нашим просторима, Београд је постао главни центар филмских дешавања- закључује фочански натуршчик.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Сунце умире за пет милијарди година Сунце умире за пет милијарди година
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    5h 7m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    22h 50m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    17h 7m
    5
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    18h 41m
    0
  • Акција "Блек тај": Међу ухапшенима високи функционери полицијских агенција и институција
    23h 12m
    1