Папрене цијене љетовања у Хрватској

02.03.2023. 09:21
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Као и годинама досад, резервације за љетовања су већ увелико почеле, а цијене ове сезоне су, према ријечима људи из туристичких агенција, нешто више, и то поготово у Хрватској, које су скочиле за чак 30 одсто.

Како су рекли саговорници "Независних", цијене за готово све аранжмане су очекивано веће, а како истичу из Туристичке агенције "Вуковић" из Приједора, највећа разлика у цјеновнику се осјетила у Хрватској.

- Код њих је дошло до драстичног поскупљења. Колико је ово оправдано, не знамо, али је много скупље - рекли су из ове агенције за "Независне".

Како су додали, све понуде су нешто поскупјеле, али према њиховим ријечима, нигдје није овако осјетна разлика.

- Увијек оклијевамо да пустимо понуду за Хрватску из овог разлога - навели су из "Вуковића".

Што се резервација тиче, оне почињу још у јануару, а како додају, до почетка марта имају и попуст од 20 одсто, што свакако мотивише грађане да љетовање резервишу унапријед.

- Интресовање је велико, људи већ планирају годишње одморе - рекли су они. Што се најатрактивнијих дестинација тиче, ту су Шпанија, Грчка и Турска.

Да веће цијене нису омеле грађане, потврђују из Туристичке агенције "Контики" из Бањалуке, гдје су казали да им је ово једна од бољих сезона досад.

- Имамо доста више путника у односу на исти период прошле године. Веома смо задовољни, а и позитивно изненађени с обзиром на ситуацију - навели су из ове агенције за "Независне".

Наиме, потврдили су и веће цијене аранжмана ове сезоне, на шта су утицали бројни фактори.

- Осјети се тенденција раста цијена, почевши од авио-карата, па све до смјештаја, који је скупљи и до 20 одсто - рекли су они.

Како објашњавају, ко је планирао да иде на љетовање, унапријед је и одредио свој буџет, а с обзиром на то да је понуда довољно велика, најчешће се могу уклопити.

- Људи воле да иду у исти хотел у коме су били прошле године и ту из прве руке виде ова поскупљења - навели су из "Контикија".

Даље, што се Хрватске тиче, они кажу да се њихови корисници генерално слабо одлучују за ову дестинацију.

- Код нас се Хрватска најмање продаје јер имамо аранжмане за исту цијену које људи више преферирају. Наш путник ће у 99 одсто случајева да изабере ту дестинацију него што ће отићи у Хрватску - рекли су из ове агенције.

Код њих најпопуларије дестинације су раније већ поменути Турска и Египат, а веома су задовољни Тунисом, који је према њиховим ријечима, најприступачнија понуда.

Слична је ситуација и у Туристичкој агенцији "Унис Тоурс" из Бањалуке, којој је Тунис ове сезоне на првом мјесту, а поред њега су и даље популарни Египат и Турска.

Када причамо о цијенама, кажу да је све поскупјело, али се још не може рећи тачно колико.

- Неки хотели имају исту цијену као претходних година, а неки су скупљи од пет до 20 одсто - рекли су из ове агенције за "Независне".

Као што се види, Турска је и даље међу популарнијим дестинацијама и, по свему судећи, земљотреси који су погодили ово подручје нису драстично утицали на продају аранжмана.

Како из "Унис Тоурса" кажу, осјетио се благи пад у продаји непосредно након самог догађаја, али сада је стабилно.

Из "Вуковића" истичу да се њихови аранжмани односе већински за Истанбул, који је довољно удаљен од подручја које је задесио земљотрес.

- Нема драстичних одустајања, мада пратимо ситуацију па ћемо видјети колико је безбједно да се иде - поручују они.

Са друге стране, неке агенције кажу да је одустајања било, али да су она била спорадична, те да их нису повезали са тренутним дешавањима. Тако они одустајања од Турске повезују са новим дестинацијама које ове сезоне имају у понуди.

- Увијек имамо понуде за Турску, па тако када изађе нова дестинација, одустану од Турске јер желе да пробају нешто ново - кажу из туристичких агенција.

Из "Контикија" су с тим у вези истакли да је њима Египат преузео водећи положај у односу на Турску, а наглашавају да је ове сезоне Тунис повукао добар дио путника.

Коментари 0
Повезане вијести
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    17h 52m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    15h 21m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    9h 35m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    14h 39m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    5h 47m
    0