Параду поноса у Сарајеву осигураваће више од 1.000 полицајаца

04.09.2019. 08:45
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Близу 1.100 полицајаца из четири кантона, Федералне управе полиције и Дирекције за координацију полицијих тијела БиХ осигураваће прву параду поноса у Сарајеву. Додатно ће бити ангажовано и 150 припадника агенције за обезбјеђење, потврђено је из Организационог одбора.

МУП Кантона Сарајево је од организатора параде поноса захтијевао и набавку бетонских препрека које ће бити постављене на свим споредним улицама уз трасу кретања центром Сарајева у недјељу 8. септембра.

Због тог захтјева организатори су изнајмили бетонске препреке које за циљ имају спречавање проласка моторних возила и оних који нису учесници поворке, пише Klix.

Као што је познато, поворка која ће бројати више од 500 учесника параде прошетат ће од Вјечне ватре у Титовој улици до зграде Парламента БиХ на Тргу БиХ.

По Закону о јавном окупљању полиција је захтјевала додатне мјере безбједности, а управо то представља ангажовање приватне агенције за обезбјеђење и бетонских препрека.

Учесници скупа ће, према ријечима организатора, изласком на улице и шетњом послати поруку што ће, сматрају, имати и политичку вриједност.

– Имаћемо два говора испред Организационог одбора параде поноса кроз који ћемо скренути пажњу на све проблеме с којима се сусрећу ЛГБТ особе и проблеме у контексту наших владајућих структура. То неће бити директни захтјеви, али ћемо понудити одговоре на питања – казала је чланица Организационог одбора Лејла Хуремовић.

Организатори су раније саопштили да парада поноса представља вид борбе против свеприсутног насиља те да захтијевају једнак приступ јавном простору као сви остали грађани и грађанке.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву
Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 37m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    11h 35m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    20h 1m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    18h 16m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    19h 55m
    0