Патријарх Иринеј: Православну вјеру чувати по сваку цијену

06.01.2020. 11:56
0
ИЗВОР: Танјуг

Православну вјеру треба чувати и сачувати по сваку цијену, а не смијемо заборавити ни Стару Србију, односно Косово и Метохију, јасеновачке и жртве других стратишта, главне су поруке патрјарха Српске православне цркве (СПЦ) Иринеја у Божићној посланици.

Поглавар српске цркве поручио је и да посленике, ма колико они били заслужни, треба подсјећати да се ништа не чини без слоге и јединства са свима осталима; ништа на силу, да се, како каже, не би цијепала Христова нерукотворена риза, односно да се не би скрнавио у нама лик Богомладенца Христа.

– Свуда, дакле, да важи правило лијечења себе и других на благ, истинит и светоотачки начин – истакао је патријарх.

– Не смијемо – указао је – заборавити нашу Стару Србију (Косово и Метохију), према којој треба да се опходимо као према српској заветној мисли, ријечи и насљеђу – неодвојивим од нашег народног бића.

– Јер, управо су о томе својом крвљу свједочили хорови српских мученика и новомученика свих вијекова. Данас на Божић најсвечаније поменимо косовске, јасеновачке, градинске, и мученике са свих осталих стратишта. Ми им се за помоћ молимо да и сами лично исповиједимо своју црквену православну вјеру у Богомладенца Христа, до самога краја, не бојећи се да о њима свједочимо пред свима – поручио је патријарх у Посланици објављеној на сајту СПЦ.

Коментари 0
Повезане вијести
Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан? Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан?
Јереј Видак Вујадиновић: Симболика Бадњака Јереј Видак Вујадиновић: Симболика Бадњака
Српска кућа у Мостару каменована на Божић Српска кућа у Мостару каменована на Божић
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    9h 17m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    11h 36m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    12h 3m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    14h 43m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    7h 24m
    0