Патријарх Кирил: Црна Гора да заустави прогон СПЦ и укине закон

14.07.2020. 12:42
0
ИЗВОР: Tanjug

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил апеловао је на власти у Црној Гори да зауставе прогон Српске православне цркве, укину закон о слободи вјероисповијести који је, како се наводи, унио раздор у црногорско друштво и одустану од покушаја да, умјесто СПЦ, стварају другу црквену структуру.

У поруци објављеној на сајту Московске патријаршије наводи се да "владар секуларне државе не може да ствара цркву и да нема и не може ни да буде оправдања за атак државе на националне светиње које чува Црква".

Поредећи актуелну ситуацију у Црној Гори са Украјином, патријарх московски указује да је та “авантура само продубила раскол и донијела патњу милионима православних Украјинаца”.

Кирил каже да је "са болом чуо за збивања у Црној Гори у којима се врши масовни и страховити прогон канонске православне цркве".

Наводи да је Закон о слободи вјероисповијести усвојен прије пола године дискриминаторски и да има за циљ национализацију црквене имовине, у првом реду цркава и манастира.

Указујући на намјеру црногорских власти да, уз помоћ локалних расколника створе нову тзв. "аутокефалну цркву", патријарх Кирил истиче да притисак на вјернике СПЦ непрестано расте.

Додаје да су литије показале да вјерници више, како наводи, "не могу и не желе то да трпе".

Наводи да је непоштовање и понижавање свештенства од црногорских власти постало правило у земљи која је, како истиче, као држава настала захваљујући Цркви и у којој је вијековима владика био носилац не само црквене, него и секуларне моћи.

Кирил је осудио хапшења владика, свештенства и вјерника, као и протјеривање неких црквених службеника из Црне Горе, уз поруку да они не крију да је за њих судбина Цркве и њене имовине најважније питање.

- То је изнад свих закона и одредаба. Стотине љекара и војске, наставника и правника изражава подршку Цркви, која је суочена са дискриминацијом - наводи се у поруци.

Кирил каже да његове молитве иду ка свештенству и вјерном народу у Црној Гори, уз поруку да то јединство нико не може пољуља и да прогон неће моћи да сруши чврсту вољу људи да брани свето православље.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    24m
    0
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    7h 59m
    0
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    10h 13m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    11h 1m
    0
  • Обавјештење о повременој обустави саобраћаја у Источном Новом Сарајеву
    2h 31m
    0