Патријарх Порфирије и кардинал Галагер: Неопходна сарадња свих цркава

23.11.2021. 20:31
0
ИЗВОР: СРНА

Његова светост патријарх српски Порфирије и шеф дипломатије Ватикана кардинал Пол Галагер сагласили су се да, ради добра појединца и читавог људског рода, цркве морају сарађивати и међусобно радити заједнички, а прије свега хришћани.

Није потребно да улажемо напоре да бисмо се као хришћани међусобно разумели. Наравно, морамо сарађивати и са људима који припадају другим религијама, али и са онима који осећају да немају потребу за Богом и декларишу се као неверници – рекао је патријарх Порфирије након званичног сусрета са Галагером у манастиру Ковиљ.

Патријарх Порфирије је рекао да је разговор са кардиналом Галагером протекао у духу мира и Јеванђеља Христовог, али да је било ријечи и о свим изазовима са којима се суочавају двије цркве, а то су изазови модерног човјека, и потреба заједничког свједочења Јеванђеља модерном свијету.

Констатовано је да цркве имају систем вриједности који је на неки начин другачији од многих других који се нуде модерном човјеку, али да је управо систем вриједности који Цркве проповиједају и нуде једнако је модеран и данас, иако је стар двије хиљаде година и да је најпотребнији модерном човјеку.

Кардинал Галагер је пренио поздраве и братску наклоност папе Фрање патријарху Порфирију, кога познаје и према коме има велико поштовање.

– Обојица су људи велике вјере и заиста је та вјера била тема нашег разговора – рекао је Галагер, који је додао да је сусрет са патријархом српским круна његове тродневне посјете Србији, са становишта комуникација и односа са Српском православном црквом.

Он је додао да је током сусрета било ријечи о дијалогу између двије цркве, о односима између цркава у свијету, о општој политичкој ситуацији у свијету, као и о регионалној и европској политици и другим темама и да је то била веома позитивна размјена мишљења.

Званични састанак одржан у манастиру Ковиљу, који је својеврсни симбол мира јер је настао на мјесту на којем су се помириле угарска и српска војска за вријеме Светог Саве, који је посредовао у успостављању мира између њих.

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Данас Благовијести Данас Благовијести
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    18h 25m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    16h 0m
    6
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    1h 59m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    21h 8m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    26m
    0