Патријарх Порфирије: Не смијемо, нећемо и не можемо заборавити жртве и страдања

04.08.2022. 21:07
1
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је вечерас у Новом Саду да се не могу заборавити страдања Срба у акцији "Олуја", али да Срби не треба да злопамте.

- Окупљамо се најпре да бисмо, призивајући име Божје, сви заједно молили њега да упокоји све који су невине жртве страшних августовских дана 1995. године. Сабрали смо се да се молитвено сетимо насилног егзодуса нашег народа са подручја Далмације, Баније, Кордуна, Лике и Западне Славоније - истакао је патријарх на обиљежавању 27 година од злочиначке акције хрватске војске и полиције "Олуја", у којој је протјерано 250.000, а погинуло више од 1.880 Срба.

Он је поручио да се не заборављају ни жртве и разарања у "Кристалној ноћи" у Задру, егзекуцију старих и немоћних у Медаку и личким селима, ужасан терор и побијени у кућама и становима од Пакраца и славонских села.

- Све су то камичци у мозаику наших страдања и распећа, заједно са Јадовном, Сиском, Јастребарским, Јасеновцем Глином... Са нама су данас преживели сведоци страдања који чувају и нама преносе памћење. Њиховој жртви и страдању се клањамо и памтимо. Али наше памћење није злопамћење - рекао је патријарх.

Он је истакао потребу да се памте њихова свједочења да неко не би могао да каже да се то није десило, да су то само биле хуманитарне активности.

Патријарх је истакао да Срби не треба да злопамте, јер би их то савладало, а гњев и мржња сатрли и обеснажили.

Он је указао да сваког човјека треба гледати као свог брата, који припада Богу колико и ми.

Патријарх је рекао да је неправдено када се било ко онемогућава, ма ког звања био, да се на мјесту страдања сусретне са собом и Богом и упали воштаницу и узнесе молитву.

- У Србији не питамо како се крстиш или како се Богу молиш, не питамо које си ти вјере брате нити које су ти народности отац и мајка, такву Србију волимо и за њу се молимо - рекао је патријарх.

Окупљаћемо се и у Далмацији, на Кордуну и Банији, Лици, гдје су наши дједови подизали богомоље, додао је и подсјетио да је био у Смиљану гдје је служио у обновљеној цркви у којој се крстио велики српски геније Никола Тесла.

- Знамо да је наш народ безброј пута кроз страдање и жртву досезао исксуство освајања слободе и васкрсења. Свако страдање и распеће је део славе и победе и тријумфа. У тајни крста је и тајна васрксења - рекао је он.

Он је навео да у тој побједу православни хришћани налазе непоколебљиву наду у правду Божију, чак и онда када правда људска затаји, јер коначни суд припада праведној љубави Божијој.

- Вечни помен нашој браћи и сестрама у операцији коју зову `Олуја` и Бог да им душу прости - истакао је патријарх Профирије.

Претходно је патријарх Порфирије са епископима и свештенством Српске православне цркве служио помен страдалим Србима у, како је рекао, непријатељској акцији "Олуја".

Скупу присуствују највиши званичници Србије и Републике Српске, Срби из Црне Горе, Хрватске и из других крајева. 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 04.08.2022. 22:03
    Necemo, nesmijemo niti mozemo zaboraviti NI OPROSTITI mi prezivjeli Srbi srpska stradanja ma gdje ona bila.Uvijek na oprezu!!
Повезане вијести
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    22h 37m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    59m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    19h 4m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    21h 52m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    15h 13m
    0