Патријарх Порфирије стигао у манастир Острог

11.05.2022. 19:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост Патријарх српски Порфирије стигао је у манастир Острог поводом 350 година од упокојења Светог Василија Острошког.

Патријарха Порфирија у навечерје празника Светог Василија Острошког Чудотворца је дочекао Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије са бројним свештенством, монаштвом и многобројним вјерним народом.

Српски патријарх прво је обишао цркву Свете Тројице – Доњи манастир, а вечерас у 19.00 часова ће молитвено учествовати у празничној вечерњој служби са петохљебницом у Горњем манастиру, послије које ће се обратити вјерном народу.

Сутра, на дан када се молитвено прославља Острошки чудотворац, патријарх ће служити Свету архијерејску литургију у манастиру Острог у 8.00 часова, а у 18.00 часова ће предводити Световасилијевску литију у Никшићу.

Митрополит Јоаникије упутио је позив предсједнику Владе Црне Горе Дритану Абазовићу да са својом делегацијом присуствује обиљежавању 350 година од смрти Светог Василија Острошког и том приликом се састане са патријархом СПЦ.

Одазивајући се жељи вјерног народа и позиву надлежних архијереја, Његова светост патријарх Порфирије поводом 425 година од спаљивања моштију Светог Саве и 350 година од упокојења Светог Василија Острошког, започео је у манастиру Милешеви 9. маја, наставио у Пљевљима, потом у Требињу, одакле је данас стигао у манастир Острог, а завршиће је сутра у Никшићу.

Велики јубилеј – 350 година од упокојења Светог Василија Острошког /1671.-2021./ прошле године није могао бити достојно прослављен због тешке епидемиолошке ситуације.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    23h 10m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    1h 32m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    19h 37m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    22h 25m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    15h 46m
    0