Пејић: Повећати фонд часова српског језика

21.02.2023. 14:09
7
ИЗВОР: srna.rs

Положај српског језика и ћирилице данас је на незавидном нивоу и зато се константно мора апеловати и тражити да се на свим нивоима образовања повећа фонд часова српског језика, као и да се уведе на факултете, изјавио је данас у Источном Сарајеву Душан Пејић са Катедре за србистику Филозофског факултета Пале.

Пејић је, уочи почетка интерактивног часа о теми "Српски језик као српски идентитетски критеријум", организованог поводом Међународног дана матерњег језика, рекао новинарима да би се на тај начин подигла општа језичка култура, као и култура говора, односно општа писменост.

- Помогло би се да развијемо свијест о историчности српског језика. Видјели бисмо шта спада под српско културно и језичко насљеђе, јер свакодневно видимо да нам се отима и `Чајничко јеванђеље`, `Мирослављево јеванђеље`, `Повеља Кулина Бана`. Због тога би се константно требала подизати свијест о важности српског писма и ћирилице - рекао је Пејић.

Према његовим ријечима, због тога је важно да се овдје његује српски језик, а посебно у дијаспори, гдје је потребно отварати школе и катедре за српски језик, како би српска дјеца учила ћирилицу и на тај начин гајила везу са матицом - Србијом, Републиком Српском и Црном Гором, односно српским етничким језичким простором.

Пејић је истакао да се српска нација у савременом погледу формирала у вријеме романтизма, као и већина других европских нација, од којих је готово 60 формирано на основу критеријума језика.

- То значи да ако говоримо српским језиком, ми смо дакле Срби. Наравно, ми о српском народу можемо говорити у средњем вијеку. Српски народ је завјетна нација која чува светосавље и косовски завјет, које су битне идентитетске врсте српског језика - нагласио је Пејић.

Пејић је указао и да је употреба туђица понекад оправдана, ако не постоји адекватна српска ријеч за неки појам, али да их је потребно обликовати према правилима српског језика, односно према језичким гласовним законима.

Професор српског језика у Средњој школи "28. јуни" Ведрана Мијовић Пантелић рекла је да ће ученици данас показати да је заједничка обавеза, задатак и дужност свих да раде на очувању матерњег језика.

- Они ће кроз три веома поучне приче показати како друштвено социолошка помјерања утичу на матерњи језик - навела је Пантелићева.

Ученик Средњошколског центра "Источна Илиџа" Стрибор Ђурић, који је припремио литерарни рад о теми "Значај српског језика за очување српског народа", нагласио је да је српски језик његова духовна храна.

- Мали број мојих вршњака је заинтересован за српски језик, јер се продором страног утицаја и културе, све окреће страним језицима. Енглески језик све више улази у рјечник данашње омладине. Сматрам да је то проблем јер ћемо заборавити све оне прелијепе ријечи које су наши преци и писци користили - закључио је Ђурић.

Интерактивни час организовала је Матична библиотека Источно Сарајево у сарадњи са Катедром за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Проф 18.02.2024. 21:26
    "Српски народ је завјетна нација која чува светосавље и косовски завјет"...

    Пребогата српска култура сведена на овакве ступидне и поједностављене имагинарне конструкције! Овакви мозгови управо српској култури и идентитету највише штете наносе!
  • Generic placeholder image
    Citalac 22.02.2023. 17:29
    @@Citalac Ма је ли нам то неки увријеђени професор српског језика? Ако је истина да су вам смањили фонд часова, свака им част. Све ваше часове треба замијенит са часовима њемачког, енглеског и француског језика и информатике. А српски ћемо их ми код куће научит.
  • Generic placeholder image
    Tln 22.02.2023. 17:27
    Oprostite, ali ja vas nista ne razumijem :)
  • Generic placeholder image
    @Citalac 22.02.2023. 07:35
    Хоће да се врати тих четири или пет часова седмично. Сада их је у средњој школи два или три! И не пише се "Sta hoce vise?" већ "Šta hoće više?", а још бољи начин је "Шта хоће више?"
  • Generic placeholder image
    Leo 21.02.2023. 21:17
    A sto možete trtomudati,to niko ne moze...Svoj jezik se mora voliti,a da bi ga volio moraš biti zadovoljan i svojom zemljom...i sta sad izmisljate toplu vodu...Kinezi jedini znaju svoj jezik i opet vladaju svjetom a srbende...nema sta ne znaju,ali ono osnovno svoj jezik ne cijene..a i kako bi kad ne cijene ništa sem novca..i zato,u pravu je Bajazit bio sa onom svojom izrekom..."aj ne ...."
  • Generic placeholder image
    Tanja 21.02.2023. 16:37
    Ne vidim razlog da se uvodi na fakultete. Sumnjam da ce biti nekog efekta. Znaci 13 godina ga uzalud uce a naucice ga za jedan semestar. Bolje da se uvede vise prakse iz strucnih predmeta.
  • Generic placeholder image
    Citalac 21.02.2023. 15:51
    Kakvo povecanje fonda? Ja kad sam isao u skolu bilo je cetiri ili pet casova sedmicno srpskog jezika. Sta hoce vise?
Повезане вијести
Дејан Таушан други, Ивона Каурин трећа на Регионалном такмичењу из српског језика Дејан Таушан други, Ивона Каурин трећа на Регионалном такмичењу из српског језика
Српски језик - стуб националног идентитета уз ћирилицу, као писмо српског језика и српског народа Српски језик - стуб националног идентитета уз ћирилицу, као писмо српског језика и српско...
О језику, роде, да ти зборим О језику, роде, да ти зборим
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    17h 54m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    21h 18m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    16h 47m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    8h 24m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    8h 5m
    0