Пејовић: Главни елементи превенције кардиоваскуларних болести су усвајање здравих животних навика

29.09.2023. 15:14
0
ИЗВОР: katera.news

Главни елементи превенције кардиоваскуларних болести су усвајање здравих животних навика које имају позитиван утицај на смањење фактора ризика за настанак и развој кардиоваскуларних болести, као што су повишен крвни притисак, масноће у крви и дијабетес, кроз редовне контроле, поручио је Бојан Пејовић, специјалиста интерне медицине - супспецијалиста кардиологије.

Он је, поводом обиљежавања Свјетског дана срца, рекао да многи људи не знају да имају висок крвни притисак, ниво шећера у крви, висок ниво холестерола у крви и нису свјесни да су под великим ризиком за обољење од кардиоваскуларних болести.

Пејовић је навео да су узроци кардиоваскуларних болести су пушење, дијабетес, висок крвни притисак, гојазност, неправилна исхрана, тјелесна неактивност, загађење

Како истиче, од велике важности је то што на већину о ваздуха, стрес.вих узрока, односно фактора ризика за настанак кардиоваскуларних болести можемо утицати тако што ћемо их контролисати и лијечити.

- Како би заштитили своје срце потребно је бринути о њему, одабрати здраве животне навике, вјежбати, здраво се хранити, смањити тјелесну тежину, контролисати крвни притисак, одлазити на редовне прегледе, престати пушити, користити савремену технологију у контроли здравља срца - нагласио је Пејовић.

Пејовић истиче да је у сузбијању фактора ризика од велике помоћи и савремена технологија, бројни дигитални алати попут разних апликација помоћу којих можемо пратити властите откуцаје срца, кораке, унос течности, исхрану и друге варијабле, а уз то нас исти могу и мотивисати да останемо истрајни у промјени или одржавању жељених животних навика.

Свјетски дан срца обиљежава се сваке године 29. септембра са циљем подизања свијести људи широм свијета о кардиоваскуларним болестима које су међу водећим узроцима смрти и инвалидитета.

Ове године Свјетски дан срца обиљежава се под слоганом „Користи срце, упознај срце”.

Коментари 0
Повезане вијести
Др Пејовић о узроцима и превенцији кардиоваскуларних болести Др Пејовић о узроцима и превенцији кардиоваскуларних болести
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    3h 8m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    23h 17m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 52m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    18h 5m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    14h 19m
    0