Пет намирница које помажу код снижавања крвног притиска

11.01.2023. 21:21
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Ако нема таблета при руци и немогуће је одмах потражити помоћ, онда ови производи могу помоћи.

Ако вам крвни притисак редовно прелази 140/100, потребно је хитно да посјетите љекара. Хипертензија је озбиљан фактор ризика који у великој мјери повећава ризик од можданог удара и срчаних обољења. Веома је важно консултовати љекара и поштовати све његове рецепте, ако је потребно, и узимати лијекове. Наравно, веома важан фактор у нормалном нивоу притиска је здрава исхрана.

Доносимо вам списак од пет производа који ће помоћи у смањењу притиска и одржавању на безбједном нивоу.

Печени кромпир

Кромпир је богат магнезијумом и калијумом, два микронутријента која су важан дио терапије хипертензије. Исхрана богата калијумом помаже тијелу да ефикасније избаци вишак натријума, који подиже крвни притисак, док магнезијум подстиче здрав проток крви.

Млијеко и млијечни производи

Чаша млијека помаже у смањењу крвног притиска за три до десет одсто због калцијума и витамина Д, којих има у изобиљу у млијечним производима. Редовна конзумација млијека и млијечних производа може смањити ризик од срчаних обољења за 15 одсто. Поред тога, стална конзумација млијека помаже у повећању садржаја калцијума, а студије потврђују да недостатак овог елемента у траговима повећава ризик од развоја хипертензије.

Јаја

Дуги низ година се вјеровало да честа конзумација јаја може бити опасна за срце – наводно због холестерола. Али недавна истраживања су оповргла ову заблуду и показала да бјеланце помаже у снижавању крвног притиска. У ствари, бјеланце дјелује на исти начин као и каптоприл, најчешћи лијек за висок крвни притисак.

Броколи

Ово здраво поврће садржи доста магнезијума, калцијума и калијума – минерала који снижавају крвни притисак. Штавише, студије су потврдиле да исхрана богата броколијем значајно смањује ризик од можданог удара, кардиоваскуларних болести и хипертензије. У клицама броколија има много једињења која помажу у смањењу оштећења артерија и на тај начин смањују хипертензију, пише Магазин Новости

Сок од цвекле

Чаша сока од цвекле дневно може помоћи у снижавању крвног притиска за 10 подеока, према студији из 2013. објављеној у Хипертенсион, часопису Америчког удружења за срце. Овај ефекат се постиже преко нитрата, који се претвара у азот оксид, гас који шири крвне судове и помаже проток крви.

Коментари 0
Повезане вијести
Шест начина како да брже смањите крвни притисак без одласка љекару Шест начина како да брже смањите крвни притисак без одласка љекару
Вјежбе које најефикасније спуштају висок крвни притисак Вјежбе које најефикасније спуштају висок крвни притисак
Ове намирнице повећавају ризик од хипертензије Ове намирнице повећавају ризик од хипертензије
Најчитаније
 • У несрећи код Фоче страдао отац троје дјеце
  18h 12m
  0
 • У Сарајеву и Источном Сарајеву претреси на 12 локација
  13h 45m
  1
 • „Google“ за неколико дана креће са великим брисањем налога: Ево како да сачувате свој
  13h 51m
  0
 • Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
  21h 3m
  3
 • На мјесто несреће излази инспекцијски надзор за тунеле
  18h 55m
  2