Pet namirnica koje pomažu kod snižavanja krvnog pritiska

11.01.2023. 21:21
0
IZVOR: srpskainfo.com

Ako nema tableta pri ruci i nemoguće je odmah potražiti pomoć, onda ovi proizvodi mogu pomoći.

Ako vam krvni pritisak redovno prelazi 140/100, potrebno je hitno da posjetite ljekara. Hipertenzija je ozbiljan faktor rizika koji u velikoj mjeri povećava rizik od moždanog udara i srčanih oboljenja. Veoma je važno konsultovati ljekara i poštovati sve njegove recepte, ako je potrebno, i uzimati lijekove. Naravno, veoma važan faktor u normalnom nivou pritiska je zdrava ishrana.

Donosimo vam spisak od pet proizvoda koji će pomoći u smanjenju pritiska i održavanju na bezbjednom nivou.

Pečeni krompir

Krompir je bogat magnezijumom i kalijumom, dva mikronutrijenta koja su važan dio terapije hipertenzije. Ishrana bogata kalijumom pomaže tijelu da efikasnije izbaci višak natrijuma, koji podiže krvni pritisak, dok magnezijum podstiče zdrav protok krvi.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Čaša mlijeka pomaže u smanjenju krvnog pritiska za tri do deset odsto zbog kalcijuma i vitamina D, kojih ima u izobilju u mliječnim proizvodima. Redovna konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda može smanjiti rizik od srčanih oboljenja za 15 odsto. Pored toga, stalna konzumacija mlijeka pomaže u povećanju sadržaja kalcijuma, a studije potvrđuju da nedostatak ovog elementa u tragovima povećava rizik od razvoja hipertenzije.

Jaja

Dugi niz godina se vjerovalo da česta konzumacija jaja može biti opasna za srce – navodno zbog holesterola. Ali nedavna istraživanja su opovrgla ovu zabludu i pokazala da bjelance pomaže u snižavanju krvnog pritiska. U stvari, bjelance djeluje na isti način kao i kaptopril, najčešći lijek za visok krvni pritisak.

Brokoli

Ovo zdravo povrće sadrži dosta magnezijuma, kalcijuma i kalijuma – minerala koji snižavaju krvni pritisak. Štaviše, studije su potvrdile da ishrana bogata brokolijem značajno smanjuje rizik od moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije. U klicama brokolija ima mnogo jedinjenja koja pomažu u smanjenju oštećenja arterija i na taj način smanjuju hipertenziju, piše Magazin Novosti

Sok od cvekle

Čaša soka od cvekle dnevno može pomoći u snižavanju krvnog pritiska za 10 podeoka, prema studiji iz 2013. objavljenoj u Hipertension, časopisu Američkog udruženja za srce. Ovaj efekat se postiže preko nitrata, koji se pretvara u azot oksid, gas koji širi krvne sudove i pomaže protok krvi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Koliki krvni pritisak se smatra opasnim? Koliki krvni pritisak se smatra opasnim?
Šest načina kako da brže smanjite krvni pritisak bez odlaska ljekaru Šest načina kako da brže smanjite krvni pritisak bez odlaska ljekaru
Vježbe koje najefikasnije spuštaju visok krvni pritisak Vježbe koje najefikasnije spuštaju visok krvni pritisak
Najčitanije
  • Petogodišnjak se ugušio čepom od soka
    19h 14m
    0
  • Upozorenje meteorologa za večeras i sutra
    18h 27m
    0
  • Aprilska penzija 30. aprila
    20h 35m
    3
  • Nikola Golijanin osvojio Otvoreno prvenstvo u tenisu
    22h 48m
    1
  • “Slučajna” greška puni kase trgovaca
    20h 59m
    0