Пет навика у прехрани које слабе ваш имунолошки систем

09.05.2020. 22:07
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Већ неко вријеме су широм свијета уведене мјере забране како би се људи заштитили од корона вируса, али оно што радимо појединачно, посебно у смислу повећања обрамбених способности сопственог тијела, такође је од великог значаја.

Здрава, уравнотежена и адекватна прехрана игра кључну улогу у јаком имунолошком систему.

Једење само одређене врсте хране и дијете могу бити најгоре ствари коју тренутно можете учинити себи. Уравнотежена прехрана богата витаминима и минералима од великог је значаја за јак имунолошки сиситем. Осим тога, пресудно је припремати храну код куће и одабрати сезонско воће и поврће, преноси Wалл.хр.

У наставку вам доносимо пет навика које морате избјегавати јер нарушавају ваш имунитет.

Не пијете довољно воде

Пијење довољне количине воде важно је за пробаву, апсорпцију храњивих састојака, уклањање штетних твари из тијела и остале метаболичке ствари. Наше тијело треба 30 милилитара воде по килограму наше масе. Затвор, који се у цријевима може развити као резултат неадекватног уноса воде, може негативно утицати на здравље цријева, што директно утиче на имунолошки систем па би пијење воде требало бити свакодневно равномјерно распоређено у складу с потребама појединца.

Прескакање доручка

Како бисте задовољили своје дневне потребе за енергијом и протеинима, не смијете прескакати оброке, док су ужине између њих такође неопходне. Прескакање доручка, најважнијег оброка, може повећати количину других оброка, што доводи до неравнотеже шећера у крви. Отпорност вашег тијела такође опада када сте гладни. Доручкујте јаја која су квалитетан извор протеина. Њихов високи удио жељеза и витамина А помоћи ће вашем имунолошком систему.

Занемарите грицкалице

Између главних оброка обвезно једите лаганије оброке како бисте одржали равнотежу шећера у крви, контролисали апетит и задовољили дневне прехрамбене потребе. Воће, јогурт, кефир, орашасти плодови попут бадема, ораха или љешњака могу помоћи у повећању отпорности тијела осигуравајући равнотежу протеина, витамина, минерала и влакана.

Претјеривање с киселим производима

Пробиотици попут јогурта, кефира и домаћих киселих краставаца су јако корисни за цријевну флору, што помаже јачању отпорности тијела. Ипак, претјеривање с краставцима и конзумирање превелике количине у нади да ће уништити вирус узроковаће штету нашем организму. Треба имати на уму да количина соли у киселим производима штети слузници желуца. Конзумирање пуно такве хране може узроковати здравствене проблеме код људи с хроничним болестима (попут хипертензије и болести срца) и ослабити имунолошки сиситем. Једите банане, јабуке, лук, ланено сјеме, бадеме и орахе јер и они могу повећати учинак пробиотика.

Једете исту храну

Једењем адекватних количина и комбиновањем различитих врста намирница повећавамо отпорност. Примјећујући да је удио протеина, витамина и минерала у свакој храни различит, морамо осигурати да наши оброци садрже бјеланчевине, жељезо и цинк из извора као што су месо, пилетина, риба и јаја, житарице и махунарке с високим удјелом влакана и витамина Б, воће и поврће с високим удјелом антиоксиданаса и сјеменке попут ораха, љешњака, бадема који су сјајни извори омега-3 и омега-6.

Коментари 0
Повезане вијести
Како очистити организам од тешке хране Како очистити организам од тешке хране
Како да спријечите бацање хране за празнике? Како да спријечите бацање хране за празнике?
У припреми ново законско рјешење у Српској: Имунитет чува институције У припреми ново законско рјешење у Српској: Имунитет чува институције
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    22h 11m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    4h 12m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    6h 52m
    1
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    1h 26m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    3h 45m
    1