Пилетина појефтинила, очекује се даљи пад

07.07.2022. 12:45
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Пилетина у БиХ појефтинила је за двадесетак процената у односу на прољеће, а с обзиром на то да цијене житарица на свјетским берзама полако падају, очекује се додатни пад цијене у наредном периоду.

Рекао је то за “Глас Српске” предсједавајући Координационог тијела за живинарство и перадарство БиХ Предраг Миличић, нагласивши да се тржиште донекле смирило у односу на прољеће када је дошло до енормног раста цијене пилетине те је килограм пилећег бијелог меса коштао и до 16 марака.

- Дошло је до пада цијена, што је поприлично релаксирало џепове потрошача. То је посљедица, прије свега, веома сиромашног тржишта и пада промета. Осим тога, дошло је до побољшања ситуације и када је ријеч о производњи сточне хране, с обзиром на то да су укинуте потпуне забране увоза - рекао је Миличић.

Нагласио је да охрабрују и посљедње информације са свјетских берзи да цијене житарица, које су у протеклом периоду достигле историјски максимум, полако падају.

- То нам даје за право да се надамо да ће и цијене готових производа још падати. Када је ријеч о цијенама конзумних јаја, оне нису ни близу могле да испрате раст улазних компоненти, имајући у виду и вишак производње на цијелом подручју БиХ, тако да тек у другом дијелу године очекујемо нормализацију цијена јаја - рекао је Миличић.

Нагласио је да се, према тренутним цијенама јаја произвођачи налазе на нули, па чак и у минусу, што је, како каже неколицину фарми већ довело до затварања.

Миличић, који је и директор компаније “Агрекс” из Доњег Жабара која једина у БиХ има дозволу за извоз јаја за прераду у Европску унију, каже да су протекла два мјесеца била изузетно тешка.

- Успјели смо сва вишак послати на ино-тржиште. У девет пошиљки извезли смо укупно 2,72 милиона комада јаја у Хрватску и Италију за прераду - рекао је Миличић. Нагласио је да је овај пласман у доброј мјери помогао свим осталим произвођачима у БиХ, јер да су сви морали да се боре за парче домаћег тржишта, цијене и минуси били би још драстичнији.

Предсједник Удружења перадара Републике Српске Ђуро Цвијић рекао је да произвођачи нису у завидном положају.

- Храна је скупа, а на оваквим врућинама пиле споро напредује, тако да се немамо баш са чим похвалити - рекао је Цвијић и додао да се цијена пилећег меса живе ваге креће од три до три и по марке по килограму.

Цијену пилећег меса у маркетима у БиХ прије мјесец и по оборио је и увоз јефтине пилетине из Турске.

Злоупотреба

Живинари су раније упозорили да је нелојална конкуренција велики проблем домаћим произвођачима, односно да није споран увоз, већ његова злоупотреба истог.

- Појављују се производи који се увозе под једном декларацијом, а у крајњој продаји се нађу као нешто сасвим друго - казали су живинари.

Коментари 0
Повезане вијести
Како су гранате произведене у Вогошћи завршиле на украјинском ратишту Како су гранате произведене у Вогошћи завршиле на украјинском ратишту
Просјечна цијена продатих нових станова у БиХ 2.630 КМ по квадрату Просјечна цијена продатих нових станова у БиХ 2.630 КМ по квадрату
Нови земљотрес у БиХ! Нови земљотрес у БиХ!
Најчитаније
 • Егзодус Срба из Сарајева 1996. године (ВИДЕО)
  6h 22m
  11
 • Како су Копривице вратиле мошти Светог Харалампија у манастир Морачу
  7h 17m
  2
 • Велики пожар у Сарајеву, евакуисана школа
  23h 33m
  1
 • Изгорјела кућа породице Тодоровић у Палама, покренуте хуманитарне акције
  1h 51m
  0
 • У марту бесплатни скрининг тестови на карцином грлића материце за жене са подручја Источног Сарајева
  3h 41m
  1