Почело обиљежавање 25 година од егзодуса Срба у акцији Бљесак

01.05.2020. 11:08
0
ИЗВОР: Srna

Обиљежавање 25 година од егзодуса 15.000 Срба из западне Славоније у хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак" почело је данас у Градишци без присуства грађана због ванредног стања изазваног епидемијом вируса корона и забране масовног окупљања.

Обиљежавању, које је почело парастосом за убијене Србе, присуствују предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, градоначелник Градишке Зоран Аџић, представници Срба избјеглих из западне Славоније.

Програмом обиљежавања предвиђено је полагање вијенаца на спомен-плочу српским жртвама из западне Славоније код Цркве Пресвете Богородице.

Хрватске војно-полицијске снаге 1. и 2. маја 1995. године извршиле су акцију "Бљесак" на западну Славонију, која је била зона под заштитом УН, гдје су убили 283 Срба, укључујући 114 цивила, међу којима 56 жена и осморо дјеце. У акцији је протјерано 15.000 Срба.

Предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Душко Милуновић је у писаној изјави, поводом 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније, навео да је ово присјећање на етничко чишћење српског народа, које су извршиле хрватске снаге, и то у зони под заштитом УН.

Он је подсјетио да је у егзодусу према Републици Српској, српски народ западне Славоније, на путу према мосту спаса до ријеке Саве, немилосрдно гађан авионским бомбама, маљуткама из хеликоптера, топовским гранатама и снајперским мецима.

Коментари 0
Повезане вијести
Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима
Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац! Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
Четири малољетника ухапшена након проналаска пиштоља код ученика у Градишци Четири малољетника ухапшена након проналаска пиштоља код ученика у Градишци
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    20h 56m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    21h 40m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    11h 16m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    29m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    23m
    0