Почело обиљежавање 27 година од затварања логора „Силос“

27.01.2023. 12:01
2
ИЗВОР: katera.news

Обиљежавање 27 година од распуштања злогласног логора „Силос“ у мјесту Тарчин, у општини Хаџићи, почело је скупом на Тргу „Србија“ у Источном Новом Сарајеву. Колона је, након тога, кренула ка цркви Светих апостола Петра и Павла у Осенику у насељу Пазарић, гдје ће бити служен парастос жртвама.

У овом злогласном логору „Силос“ више од 600 српских цивила прошло је кроз најстрашније тортуре, физичка и психичка злостављања, пребијања и мучења глађу, од којих 24 није преживјело.

Један од преживјелих Слободан Мркајић, данас предсједник Удружења логораша Сарајевско-романијске регије и предсједник Скупштине Савеза логораша Републике Српске, наводи да у злогласном „Силосу“ није дуго задржан, али је међу првима осјетио све муке овог, како каже, једног од највећих логора на подручју ФБиХ.

Присјећајући се мучних времена, Мркајић наводи да је извучен са Брадине, одакле је и родом.

- Извлачећи се са Брадине, брат и ја смо пали на Бјелашници. Кад су нас одвели у логор, дочекало нас је 12 затворених. Нема шта ту нисмо прошли, голготу, ножеве, клање, вађење зуба. Од посљедица премљаћивања, у путу до Челебића, један од затворених је преминуо – присјећа се Мркајић.

Слика

Фото: katera.news

Према ранијим свједочењима српских логораша, логор „Силос“, који су муслиманске власти основале 11. маја 1992. године у објекту у којем се прије рата чувала пшеница, имао је све елементе злогласног логора „Аушвиц“ из Другог свјетског рата.

У њему су углавном били затворени цивили са подручја Тарчина, Пазарића и других околних мјеста, мушкарци од 14 до 85 година и 11 жена, од којих је једна била у шестом мјесецу трудноће, те 11 резервних војника, заробљених на борбеној линији у Хаџићима.

Већина логораша који су дочекали слободу углавном су одселили у прекоокеанске земље, а један од оних који остао је да живи у Сарајеву и да се бори за истину о страдању Срба био је Славко Јовичић Славуј, који је преминуо 10. фебруара 2022. године.

Јовичић је био заточен у „Силосу“  три и по године, а након 1.334 дана проведена у паклу логора, 19. јануара 1996. године размијењен је заједно са другим затвореницима.

Слика

Фото: katera.news

Логор „Силос“ остаће упамћен као један од три највећа логора на територији садашње ФБиХ, али и један од 126 казамата на подручју ратног Сарајева.

Најмлађи затвореник био је четрнаестогодишњи Лео Kапетановић, а најстарији осамдесетпетогодишњи Васо Шаренац, који је умро у „Силосу“ на температури која је увијек била за 10 степени нижа од спољашње.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Leo 27.01.2023. 20:08
    Hari...Pa o tome treba Bajazit da priča iz RS a ne oni koji su to radili, ali on ima tal sa njima,tako da je sve jasno, a sa druge strane, stoka sitnog zuba..preziva i ne postavljapitanjegdje su to danas okolosarajevski kravatasi tipa Cosic i Vujucic,na ovom pomenu..I usput..u čemu je zaslužan Jovičić da se pominje,kao da je jedini umro od svih zatvorenika,pogotovo kad je pokazao pravo lice u daljoj borbi za zatvorenike,a nakon što je u bjeloj košulji sjeo u poslaničke klupe..Forsiranje nezasluznih je nešto što srpski korpus vodi u gasenje
  • Generic placeholder image
    Hari 27.01.2023. 17:26
    U Federalnim medijima ni riječi o ovom zloglasnom logoru nadomak šeher Sarajeva. Kao da tu nisu zatvrani, mučeni i ubijani Srbi. Zato su obišli danas Jevrejsko groblje i držali govore o stradanju Jevreja u II svjetkom ratu, ali ni riječi da su taj zločin počinile ustaše. Gošnjicu zatvaranja logora Silos ni da pomenu, jer tu su stradali Srbi, žalosno da nema informacija o tome, ni riječi.
Повезане вијести
Лео, најмлађи логораш из Силоса Лео, најмлађи логораш из Силоса
Убијени логораш Јадранко Главаш сахрањен на Новом Зејтинлику Убијени логораш Јадранко Главаш сахрањен на Новом Зејтинлику
Јадранко Главаш, идентификовани логораш, данас ће бити сахрањен на "Новом Зејтинлику" Јадранко Главаш, идентификовани логораш, данас ће бити сахрањен на "Новом Зејтинлику"
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    28m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 24m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    18h 9m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    15h 8m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    16h 20m
    0