Počelo obilježavanje 27 godina od zatvaranja logora „Silos“

27.01.2023. 12:01
2
IZVOR: katera.news

Obilježavanje 27 godina od raspuštanja zloglasnog logora „Silos“ u mjestu Tarčin, u opštini Hadžići, počelo je skupom na Trgu „Srbija“ u Istočnom Novom Sarajevu. Kolona je, nakon toga, krenula ka crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Oseniku u naselju Pazarić, gdje će biti služen parastos žrtvama.

U ovom zloglasnom logoru „Silos“ više od 600 srpskih civila prošlo je kroz najstrašnije torture, fizička i psihička zlostavljanja, prebijanja i mučenja glađu, od kojih 24 nije preživjelo.

Jedan od preživjelih Slobodan Mrkajić, danas predsjednik Udruženja logoraša Sarajevsko-romanijske regije i predsjednik Skupštine Saveza logoraša Republike Srpske, navodi da u zloglasnom „Silosu“ nije dugo zadržan, ali je među prvima osjetio sve muke ovog, kako kaže, jednog od najvećih logora na području FBiH.

Prisjećajući se mučnih vremena, Mrkajić navodi da je izvučen sa Bradine, odakle je i rodom.

- Izvlačeći se sa Bradine, brat i ja smo pali na Bjelašnici. Kad su nas odveli u logor, dočekalo nas je 12 zatvorenih. Nema šta tu nismo prošli, golgotu, noževe, klanje, vađenje zuba. Od posljedica premljaćivanja, u putu do Čelebića, jedan od zatvorenih je preminuo – prisjeća se Mrkajić.

Slika

Foto: katera.news

Prema ranijim svjedočenjima srpskih logoraša, logor „Silos“, koji su muslimanske vlasti osnovale 11. maja 1992. godine u objektu u kojem se prije rata čuvala pšenica, imao je sve elemente zloglasnog logora „Aušvic“ iz Drugog svjetskog rata.

U njemu su uglavnom bili zatvoreni civili sa područja Tarčina, Pazarića i drugih okolnih mjesta, muškarci od 14 do 85 godina i 11 žena, od kojih je jedna bila u šestom mjesecu trudnoće, te 11 rezervnih vojnika, zarobljenih na borbenoj liniji u Hadžićima.

Većina logoraša koji su dočekali slobodu uglavnom su odselili u prekookeanske zemlje, a jedan od onih koji ostao je da živi u Sarajevu i da se bori za istinu o stradanju Srba bio je Slavko Jovičić Slavuj, koji je preminuo 10. februara 2022. godine.

Jovičić je bio zatočen u „Silosu“  tri i po godine, a nakon 1.334 dana provedena u paklu logora, 19. januara 1996. godine razmijenjen je zajedno sa drugim zatvorenicima.

Slika

Foto: katera.news

Logor „Silos“ ostaće upamćen kao jedan od tri najveća logora na teritoriji sadašnje FBiH, ali i jedan od 126 kazamata na području ratnog Sarajeva.

Najmlađi zatvorenik bio je četrnaestogodišnji Leo Kapetanović, a najstariji osamdesetpetogodišnji Vaso Šarenac, koji je umro u „Silosu“ na temperaturi koja je uvijek bila za 10 stepeni niža od spoljašnje.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Leo 27.01.2023. 20:08
    Hari...Pa o tome treba Bajazit da priča iz RS a ne oni koji su to radili, ali on ima tal sa njima,tako da je sve jasno, a sa druge strane, stoka sitnog zuba..preziva i ne postavljapitanjegdje su to danas okolosarajevski kravatasi tipa Cosic i Vujucic,na ovom pomenu..I usput..u čemu je zaslužan Jovičić da se pominje,kao da je jedini umro od svih zatvorenika,pogotovo kad je pokazao pravo lice u daljoj borbi za zatvorenike,a nakon što je u bjeloj košulji sjeo u poslaničke klupe..Forsiranje nezasluznih je nešto što srpski korpus vodi u gasenje
  • Generic placeholder image
    Hari 27.01.2023. 17:26
    U Federalnim medijima ni riječi o ovom zloglasnom logoru nadomak šeher Sarajeva. Kao da tu nisu zatvrani, mučeni i ubijani Srbi. Zato su obišli danas Jevrejsko groblje i držali govore o stradanju Jevreja u II svjetkom ratu, ali ni riječi da su taj zločin počinile ustaše. Gošnjicu zatvaranja logora Silos ni da pomenu, jer tu su stradali Srbi, žalosno da nema informacija o tome, ni riječi.
Povezane vijesti
Leo, najmlađi logoraš iz Silosa Leo, najmlađi logoraš iz Silosa
Ubijeni logoraš Jadranko Glavaš sahranjen na Novom Zejtinliku Ubijeni logoraš Jadranko Glavaš sahranjen na Novom Zejtinliku
Jadranko Glavaš, identifikovani logoraš, danas će biti sahranjen na "Novom Zejtinliku" Jadranko Glavaš, identifikovani logoraš, danas će biti sahranjen na "Novom Zejtinliku"
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    17h 12m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    15h 26m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    13h 16m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    5h 41m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    16h 31m
    0