Почео пројекат за очување менталног здравља старијих лица

19.11.2022. 11:41
0
ИЗВОР: srna.rs

Удружење "Перспектива плус" из Источног Сарајева почело је реализацију пројекта с циљем оснаживања и заштите менталног здравља особа старије животне доби и њиховог активног укључивања у рад локалне заједнице. Предсједник Удружења Рајка Симанић рекла је Срни да ће реализација пројекта "Очување менталног здравља старијих особа у вријеме пандемије Ковид 19" трајати 10 мјесеци, те да ће током његовог спровођења бити организована психолошка предавања, причаонице и радионице.

- У нашем друштву слика старијих људи је обојена стереотипима и предрасудама, па се од њих не очекује да нешто могу и учинити. Зато је циљ овог пројекта оснажити и заштити ментално здравље особа старије животне доби кроз тачно информисање о утицају Ковида 19 на ментално и физичко здравље - појаснила је Симанићева.

Она је рекла да ће кроз овај пројекат старије особе спознати здравије стилове живота.

- Ми координишемо са центром за здраво старење `Актива`, па су циљна популација наши суграђани старије животне доби - рекла је Симанићева.

Пројекат Удружења "Перспектива плус", са још десет пројеката других удружења добило је подршку Црвеног крста БиХ кроз пројекат "Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током ковида 19 и будућих катастрофа -RESOPP".

- Свих 11 пројеката биће финансирано са 111.482 КМ - рекла је Симанићева и додала да пројекат финансира ЕУ, аустријска Агенција за развој и аустријски Црвени крст.

Осим удружења "Перспектива плус" уговоре за раеализацију пројеката потписали су и удружење "Соната" из Требиња, Организација ампутираца "УДАС" Републике Српске Бањалука, хуманитарно удружење "Пружи ми руку" Љубушки, Удружење дистрофичара из Цазина, удружење Међународни форум солидарности БиХ –EMMAUS.

Уговоре су потписали и Информативни центар за особе са инвалидитетом "Лотос" Тузла, Центар за едукацију и истраживање "Нахла" Сарајево, Удружење породица дјеце и особа с потешкоћама у развоју "Дајте нам шансу" Сарајево, Удружење за промовисање друштвене солидарности "Срце за ближње" Сарајево, Удружење "Центар за промоцију цјеложивотног учења Еразмо" Тузла.

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО) Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    13h 55m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    3h 51m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    15h 42m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    11h 22m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    14h 42m
    0