Почиње провјера антитијела код грађана Српске

02.11.2020. 08:43
0
ИЗВОР: Nezavisne

На територији Републике Српске данас почињу серолошка испитивања, први резултати се очекују за мјесец и по, док је током јучерашњег дана број заражених и даље био изузетно висок, а стизали су и драматични апели да грађани воде рачуна о поштовању мјера.

- Стигли су нам сви апарати и антитијела и већ од првог дана ове седмице можемо почети с првим радњама. Почећемо с едукацијом особа које ће радити анкетирање и вађење крви, морамо их упутити у све протоколе, а с друге стране морамо испробати и антитијела - рекао је за "Независне" Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета у Фочи.

Додао је да не знају којом брзином ће се ова испитивања вршити, посебно када се узме у обзир прилично лоша епидемиолошка ситуација.

Национална студија серопреваленције ковид-19 инфекције у популацији Републике Српске, која је значајна јер ће дати увид у присуство антитијела на вирус корона грађана Српске, треба да се спроведе у двије фазе.

Како је Бокоњић раније још рекао, прва фаза овог испитивања биће спроведена на 1.700 узорака.

Број новозаражених вирусом корона у БиХ и даље је велики, а дежурно особље ковид одјељења Универзитетског клиничког центра Републике Српске послало је јуче драматичан апел становништву да поштује мјере заштите од вируса корона, јер је, како наводе, здравствено особље свих ковид одјељења на измаку снаге.

Нагласили су да овакав темпо прегледа и пријема пацијената неће моћи дуго издржати.

- У протеклих неколико дана прегледано је више од 1.000 пацијената, хоспитализовано је више од 320 нових пацијената, што је прави стампедо у осмом мјесецу трајања пандемије, те је сва енергија радника исцрпљена или на измаку - навели су у апелу.

Ако се овакав тренд пријема пацијената настави, поручили су,  ни најбоље опремљене просторије и најодговорнији људски ресурси неће моћи спријечити катастрофу великих размјера.

Истакли су да баш због тога и апелују на грађане да поштују све прописане мјере.

- Апелујемо на становништво Републике Српске да одмах приступи највишем степену заштите од вируса корона који подразумијева прописану дистанцу, ношење заштитних маски, дезинфекцију простора и хигијену руку како би се ширење вируса зауставило - навели су у саопштењу из УКЦ-а.

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    9h 19m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 3m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    20h 30m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    2h 48m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    22h 49m
    0