Подигнута оптужница против Додика и Лукића

11.08.2023. 15:45
8
ИЗВОР: srna.rs

Тужилаштво БиХ подигло је данас оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због неизвршавање одлука Кристијана Шмита, потврђено је Срни у овом тужилаштву.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Из Тужилаштва БиХ су навели да Додика и Лучића терете за кривично дјело из члана 203а став 1 Кривичног закона БиХ.

Вршилац дужности директора Службеног гласника Милош Лукић потписао је 9. јула одлуке о објављивању Указа предсједника Републике Српске Милорада Додика о проглашењу закона да се одлуке Високог представника не објављују у Службеном гласнику и да се одлуке Уставног суда не примјењују на територији Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 27. јуна Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ који предвиђа да се одлуке тог суда неће примјењивати и извршавати на територији Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о овом суду.

Кристијан Шмит рекао је 1. јула да је "одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Српске".

Тужилаштво БиХ потом формирало предмет у вези са усвајањем закона, а којим је обухваћено и потписивање одлуке и објављивање у Службеном гласнику Републике Српске указа предсједника Српске.

Коментари 8
  • Generic placeholder image
    Re:A 13.08.2023. 09:53
    Zaista je ovo još jedan napad na Srbe, nedvosmisleno. Nema sumnje! Isto kao što su ti isti i na isti način napadali Srbe i 91, 92-95 i 96,97,98, 2001-2005 , sve uz svesrdnu pomoć Njega. Zajedno su okupirali SRT i promijenili joj ime u RTRS, postavili u SRTu supervizora austrijanaca, zajedno. Ti isti su napravili ATV da bi je stavili u službu antisrpske politike i predali je za dž Dodiku. .Ti isti su zajedno sa Njim formirali to BH tužilaštvo u službi antisrpstva, pa pritvarali Srbe samo da ih sklone sa političke scene dok se On ne stabilizuje na vlasti. Etc etc etc
  • Generic placeholder image
    A 13.08.2023. 09:09
    Nebitan je opstanak Dodika ovo je napad na sve srbe jer i poslije Dodika oni nece stati. Zato se svi moraju dici na proteste protiv Smita I pojedinih ambasada koje se mijesaju u sve. Ovo su zadnji momenti.
  • Generic placeholder image
    Ranko 12.08.2023. 09:44
    Šmit može donijeti zakon da je krivično djelo misliti svojom glavom. Je li to znači da bi Tužilaštvo postupalo po tom zakonu. Ovdje je samo pitanje da li je Šmit legalan ili nije. Ako sada pokleknemo od Republike Srpske neće ostati ništa.
    Ostače Vukanović i onakvi kao on.
  • Generic placeholder image
    Miler 11.08.2023. 23:19
    Najgori su domaći izdajnici, sad će da zaćute ili će da iskoriste novonastalu situaciju i vide svoju priliku pa će da laju kao i obično i podržavaju političko Sarajevo.
  • Generic placeholder image
    Gi 11.08.2023. 20:04
    Progon vječne Republike Srpske!
  • Generic placeholder image
    L'etat est moi 11.08.2023. 19:55
    Država to sam ja!
  • Generic placeholder image
    Rade 11.08.2023. 18:22
    Naslov treba da glasi:
    Progon predsjednika Republike Srpske, to jeste progon Republike Srpske.
  • Generic placeholder image
    Petar 11.08.2023. 18:14
    Sada ćemo da vidimo da li će članovi SNSD koji su sve u životu dobili na račun Dodika istom okrenuti leđa ili će ga podržati u borbi za Republiku Srpsku. Inače puna su im usta Republike Srpske a još su im puniji džepovi.
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    4h 49m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 45m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    22h 30m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    19h 29m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    20h 41m
    0