Podignuta optužnica protiv Dodika i Lukića

11.08.2023. 15:45
8
IZVOR: srna.rs

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita, potvrđeno je Srni u ovom tužilaštvu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da Dodika i Lučića terete za krivično djelo iz člana 203a stav 1 Krivičnog zakona BiH.

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić potpisao je 9. jula odluke o objavljivanju Ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke Visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 27. juna Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Kristijan Šmit rekao je 1. jula da je "odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske".

Tužilaštvo BiH potom formiralo predmet u vezi sa usvajanjem zakona, a kojim je obuhvaćeno i potpisivanje odluke i objavljivanje u Službenom glasniku Republike Srpske ukaza predsjednika Srpske.

Komentari 8
  • Generic placeholder image
    Re:A 13.08.2023. 09:53
    Zaista je ovo još jedan napad na Srbe, nedvosmisleno. Nema sumnje! Isto kao što su ti isti i na isti način napadali Srbe i 91, 92-95 i 96,97,98, 2001-2005 , sve uz svesrdnu pomoć Njega. Zajedno su okupirali SRT i promijenili joj ime u RTRS, postavili u SRTu supervizora austrijanaca, zajedno. Ti isti su napravili ATV da bi je stavili u službu antisrpske politike i predali je za dž Dodiku. .Ti isti su zajedno sa Njim formirali to BH tužilaštvo u službi antisrpstva, pa pritvarali Srbe samo da ih sklone sa političke scene dok se On ne stabilizuje na vlasti. Etc etc etc
  • Generic placeholder image
    A 13.08.2023. 09:09
    Nebitan je opstanak Dodika ovo je napad na sve srbe jer i poslije Dodika oni nece stati. Zato se svi moraju dici na proteste protiv Smita I pojedinih ambasada koje se mijesaju u sve. Ovo su zadnji momenti.
  • Generic placeholder image
    Ranko 12.08.2023. 09:44
    Šmit može donijeti zakon da je krivično djelo misliti svojom glavom. Je li to znači da bi Tužilaštvo postupalo po tom zakonu. Ovdje je samo pitanje da li je Šmit legalan ili nije. Ako sada pokleknemo od Republike Srpske neće ostati ništa.
    Ostače Vukanović i onakvi kao on.
  • Generic placeholder image
    Miler 11.08.2023. 23:19
    Najgori su domaći izdajnici, sad će da zaćute ili će da iskoriste novonastalu situaciju i vide svoju priliku pa će da laju kao i obično i podržavaju političko Sarajevo.
  • Generic placeholder image
    Gi 11.08.2023. 20:04
    Progon vječne Republike Srpske!
  • Generic placeholder image
    L'etat est moi 11.08.2023. 19:55
    Država to sam ja!
  • Generic placeholder image
    Rade 11.08.2023. 18:22
    Naslov treba da glasi:
    Progon predsjednika Republike Srpske, to jeste progon Republike Srpske.
  • Generic placeholder image
    Petar 11.08.2023. 18:14
    Sada ćemo da vidimo da li će članovi SNSD koji su sve u životu dobili na račun Dodika istom okrenuti leđa ili će ga podržati u borbi za Republiku Srpsku. Inače puna su im usta Republike Srpske a još su im puniji džepovi.
Povezane vijesti
Vojnici razoružani, pa izrešetani u Čemernu Vojnici razoružani, pa izrešetani u Čemernu
Optužnica protiv Ramiza Durakovića zbog ratnog zločina protiv srpskih civila Optužnica protiv Ramiza Durakovića zbog ratnog zločina protiv srpskih civila
Incident na Bardači, ratni veterani izviždali Dodika Incident na Bardači, ratni veterani izviždali Dodika
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 12m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 54m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 22m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 43m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 52m
    0