Погледајте какве невоље прате обољеле од вируса (ВИДЕО)

26.03.2020. 19:00
0
ИЗВОР: rtvbn.com

Пацијент заражен вирусом корона обратио се "БН" телевизији и испричао своја ни мало лијепа искуства у вези с процедурама лијечења ове болести. Тврди како од дана када је отпуштен кући, није позван, нити посјећен од стране надлежних здравствених радника, а није му након утврђивања да је заражен вирусом корона урађен нови тест.

У питању је Давид Радујковић из Бањалуке, који је, како каже, на УКЦ Републике Српске примљен 19. марта ове године, због повишене температуре, кашља и болова у грудима.

Истог дана је тестиран и утврђено је да је заражен вирусом корона и од тада се налази у кућној изолацији.

"БН" телевизији се обратио, јер тврди да није испоштована процедура и терапија која му је написана у отпусној дијагнози. Наиме, у отпусном писму јасно пише да у случају позитивног налаза на SARS-CoV-2 или Ковид-19, пацијенту требају бити урађена два контролна бриса у размаку од седам дана од тренутка када је налаз издат.

Тај рок, како Радујковић тврди, је прошао, а нико од надлежних га није позвао нити му је урађен брис.

Њему је, као и осталим пацијентима из Бањалуке који су били позитивни на вирус корона речено да ће бити смјештен у СЦ „Никола Тесла“.

Тамо се већ, како каже, налази његова мајка, која је такође заражена.

- Фино пише да послије првог тестирања у размаку од седам дана морам бити двапут тестиран, значи двије седмице се морам тестирати. Ево, међутим, ово је осми дан, нити ме ко зове, нити пита како сам и сад одједном требам ићи доле, а мајка је већ отишла доле. Ја сам њу звао, каже да је доле (у студентском дому) ужас, значи да је хладно, да је буђаво, да нема никаквог особља -  каже Давид Радујковић.

Наводи да је у самоизолацији већ девет дана.

Није примао посјете, а наводи како је неколико пута тражио да се тестира, да му се уради брис и да не жели бити смјештен у студентски дом док се то не догоди.

Ипак, током дана, смјештен је у студентски дом. Услови су, каже, јако лоши. 

Пипнуо сам радијаторе. Ништа не грију, у соби сам буквално у јакни. Одврнем воду, хладна, нема топле воде. Двадесет минута сам овдје, глава ме боли - додаје Радујковић.

Ипак из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске не желе коментарисати појединачне случајеве и понављају да пацијенти не могу сами тражити да се тестирају, већ то одлучују надлежне епидемиолошке службе, о чему је јуче говорио и министар Ален Шеранић. Такође истичу да су свјесни чињенице да многи грађани поштују правила самоизолације и карантина, али поручују да се одлука о смјештају у предвиђене центре мора спровести.

- Мјера увођења карантина за особе, које су позитивне на нови вирус корона SARS-CoV-2, а немају симптоме болести КОВИД-19, донесена је на основу анализе тренутне епидемиолошке ситуације у Републици Српској и тренутних жаришта преноса вируса. Наиме, уочено је да се вирус нешто мање шири унутар заједнице, а да се вирус почео ширити у породичним кластерима, што значи да се људи не придржавају прописаних мјера понашања у изолацији - саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите РС.

Из ресорног министарства поручују да сви пацијенти којима се здравствено стање евентуално погорша, а налазе се у карантинима, дужни су да се одмах јаве надлежној Хигијенско-епидемиолошкој служби у свом мјесту. 

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    4h 48m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    13h 40m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    7h 31m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    11h 16m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    9h 17m
    0