Pogledajte kakve nevolje prate oboljele od virusa (VIDEO)

26.03.2020. 19:00
0
IZVOR: rtvbn.com

Pacijent zaražen virusom korona obratio se "BN" televiziji i ispričao svoja ni malo lijepa iskustva u vezi s procedurama liječenja ove bolesti. Tvrdi kako od dana kada je otpušten kući, nije pozvan, niti posjećen od strane nadležnih zdravstvenih radnika, a nije mu nakon utvrđivanja da je zaražen virusom korona urađen novi test.

U pitanju je David Radujković iz Banjaluke, koji je, kako kaže, na UKC Republike Srpske primljen 19. marta ove godine, zbog povišene temperature, kašlja i bolova u grudima.

Istog dana je testiran i utvrđeno je da je zaražen virusom korona i od tada se nalazi u kućnoj izolaciji.

"BN" televiziji se obratio, jer tvrdi da nije ispoštovana procedura i terapija koja mu je napisana u otpusnoj dijagnozi. Naime, u otpusnom pismu jasno piše da u slučaju pozitivnog nalaza na SARS-CoV-2 ili Kovid-19, pacijentu trebaju biti urađena dva kontrolna brisa u razmaku od sedam dana od trenutka kada je nalaz izdat.

Taj rok, kako Radujković tvrdi, je prošao, a niko od nadležnih ga nije pozvao niti mu je urađen bris.

Njemu je, kao i ostalim pacijentima iz Banjaluke koji su bili pozitivni na virus korona rečeno da će biti smješten u SC „Nikola Tesla“.

Tamo se već, kako kaže, nalazi njegova majka, koja je takođe zaražena.

- Fino piše da poslije prvog testiranja u razmaku od sedam dana moram biti dvaput testiran, znači dvije sedmice se moram testirati. Evo, međutim, ovo je osmi dan, niti me ko zove, niti pita kako sam i sad odjednom trebam ići dole, a majka je već otišla dole. Ja sam nju zvao, kaže da je dole (u studentskom domu) užas, znači da je hladno, da je buđavo, da nema nikakvog osoblja -  kaže David Radujković.

Navodi da je u samoizolaciji već devet dana.

Nije primao posjete, a navodi kako je nekoliko puta tražio da se testira, da mu se uradi bris i da ne želi biti smješten u studentski dom dok se to ne dogodi.

Ipak, tokom dana, smješten je u studentski dom. Uslovi su, kaže, jako loši. 

Pipnuo sam radijatore. Ništa ne griju, u sobi sam bukvalno u jakni. Odvrnem vodu, hladna, nema tople vode. Dvadeset minuta sam ovdje, glava me boli - dodaje Radujković.

Ipak iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ne žele komentarisati pojedinačne slučajeve i ponavljaju da pacijenti ne mogu sami tražiti da se testiraju, već to odlučuju nadležne epidemiološke službe, o čemu je juče govorio i ministar Alen Šeranić. Takođe ističu da su svjesni činjenice da mnogi građani poštuju pravila samoizolacije i karantina, ali poručuju da se odluka o smještaju u predviđene centre mora sprovesti.

- Mjera uvođenja karantina za osobe, koje su pozitivne na novi virus korona SARS-CoV-2, a nemaju simptome bolesti KOVID-19, donesena je na osnovu analize trenutne epidemiološke situacije u Republici Srpskoj i trenutnih žarišta prenosa virusa. Naime, uočeno je da se virus nešto manje širi unutar zajednice, a da se virus počeo širiti u porodičnim klasterima, što znači da se ljudi ne pridržavaju propisanih mjera ponašanja u izolaciji - saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Iz resornog ministarstva poručuju da svi pacijenti kojima se zdravstveno stanje eventualno pogorša, a nalaze se u karantinima, dužni su da se odmah jave nadležnoj Higijensko-epidemiološkoj službi u svom mjestu. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici
Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj
Za decembarske penzije 116,3 miliona KM, isplata 3. januara Za decembarske penzije 116,3 miliona KM, isplata 3. januara
Najčitanije
  • Krađa u Palama
    23h 27m
    0
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    1h 49m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    19h 54m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    22h 42m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    16h 3m
    0