Дио одежде Светог Василија Острошког донесен у цркву у Благају

03.12.2023. 14:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Дио одежде Светог Василија Острошког Чудотворца унесен је данас у Цркву посвећену овом свецу у Благају код Мостара, гдје ће се убудуће чувати.

Свету архијерејску литургију служио је епископ захумско–херцеговачки и приморски Димитрије у присуству великог броја вјерника из Мостара и цијеле Херцеговине који су дошли да се поклони одежди Острошког Чудотворца.

Владика Димитрије истакао је у бесједи да у Цркви постоји вјеровање да овај дио одежде Светог Василија има силу и вриједност за човјека само ако се поистовјети са Светим Василијем.

- Било је тешко вријеме ратова и искушења, али он се држао Бога, Христа васкрслог, вјеровао је да га у Цркви Божијој, на литургији, среће истинитог и живог као што је био жив када су апостоли ходили земљом. И онда се десило чудо - рекао је владика и додао да су остале његове свете нетрулежне мошти под Острогом.

Према његовим ријечима, то је Бог то дао Светом Василију јер је живио по Јеванђељу, зато што је живио вјером и покајањем.

Он је позвао вјернике да вјеру и покајање оснажују у цркви постом, молитвом, милосрђем и свиме што је Бог дао, те их позвао да дијеле љубав.

Игуман Данило из манастира Житомислић рекао је да онај који је богати Богом дубоко вјерује у његов крајњи исход, а да ће онај који прави површне планове са својим животом често доћи у безизлазну ситуацију.

За Светог Василија је рекао да је себе обогатио Богом, па је кадар и другима да даје.

Дио свештене одежде Светог Василија Острошког у цркву у Благају донесен је по благослову архиепископа цетињског митрополита црногорско – приморског г. Јоаникија, а на молбу епископа захумско-херцеговачког и приморског г. Димитрија.

Дио одежде Светог Василија Острошког у цркву у Благају донесен је по благослову Његовог високопреосвештенства архиепископа цетињског митрополита црногорско–приморског Јоаникија, а на молбу епископа Димитрија.

Мошти Светог Василија Острошког се пресвлаче сваке седме године, а данас су у Благај донесене наруквице са архијерејске одежде.

Свети Василије Острошки је велики чудотворац чија су чудотворна дјела позната и изван граница Српске Православне Цркве. Његове нетрулежне мошти почивају у острошкој испосници више од 300 година.

Црквица у којој леже мошти светитеља испуњена је пријатним мирисом, који задивљује сваког поклоника.

Коментари 0
Повезане вијести
Дио свештене одежде Светог Василија Острошког чуваће се у Благају код Мостара Дио свештене одежде Светог Василија Острошког чуваће се у Благају код Мостара
Жељко Пржуљ – Владика (одломак) Жељко Пржуљ – Владика (одломак)
Погледајте одежду од цариградске атлас свиле у којој је кнез Лазар сахрањен (ФОТО) Погледајте одежду од цариградске атлас свиле у којој је кнез Лазар сахрањен (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    5m
    8
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 14m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    21h 19m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    15h 2m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    16h 8m
    0