Показна вјежба вишенамјенских теренских јединица Црвеног крста Српске 15. октобра

11.10.2024. 09:08
0
ИЗВОР: katera.news

Црвени крст Републике Српске је, у циљу ефикасног одговора на ублажавање посљедица изазваних природним и другим катастрофама, формирао је вишенамјенске теренске јединице (ВТЈ) и вишенамјенске теренске екипе (ВТЕ), чији задатак је да становништву погођеног подручја пруже адекватну помоћ у складу са расположивим материјално-техничким капацитетима те ублаже посљедице исте.

У уторак, 15. октобра, на локалитету Националног парка „Сутјеска“ на Тјентишту у Фочи биће реализована показна вјежба вишенамјенских теренских јединица у којој ће учествовати екипе ВТЈ Источно Сарајево, ВТЈ Фоча и ВТЈ Требиње.

 У овој вјежби, поред екипа Црвеног крста Републике Српске учествоваће и екипе Цивилне заштите општине Фоча, која је специјализована за спасавање са неприступачних терена, Спелеоспасилачка служба Републике Српске – Станица Фоча, екипа Хитне медицинске помоћи Дома здравља Фоча и Територијално-ватрогасно-спасилачка јединица Фоча. За улогу маркираната (глумаца) и шминкера повреда биће задужени волонтери Црвеног крста Републике Српске, навели су из Црвеног ксрста.

Показна вјежба вишенамјенских теренских јединица Црвеног крста Републике Српске „Тјентиште 2024“ има за циљ да јавности представи капацитете Црвеног крста Републике Српске, како људске тако и материјално-техничке али и капацитете других институција и организација као што су: цивилна заштита, ватрогасци, дом здравља, те промовише средства, опрему и друге расположиве капацитете.

Такође, има за циљ и да унаприједи сарадњу и међусобну координацију те промовише мисију Црвеног крста и посвећеност заштити и спасавању живота и здравља људи, материјалних и других добара и животне средине.

Сценарио вјежбе ће обухватати активности Црвеног крста у складу са његовом улогом у фази одговора на пружање прве помоћи настрадалом становништву на подручју захваћеном природном или другом несрећом, санирање повреда на лицу мјеста, упућивање повријеђених на даље медицинско збрињавање у сарадњи са службама за хитну медицинску помоћ и другим медицинским јединицама, као и организовање смјештаја и исхране неповријеђеног становништва са угроженог подручја, наводи се у саопштењу.

Окупљање учесника заказано је до 9.00 часова, састанак вођа екипа и пробна вјежба до 11.30 часова. Смотра учесника и припрема за почетак вјежбе планирани су до 11.30 часова, а свечано обраћање представника Црвеног крста Републике Српске и партнера у вјежби, те почетак вјежбе од 12.00 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Сраман чин: Црвени крст раздваја људе који су у социјалној потреби Сраман чин: Црвени крст раздваја људе који су у социјалној потреби
Супер људске приче из Фоче: Немања Тривун, херој који спасава животе Супер људске приче из Фоче: Немања Тривун, херој који спасава животе
Вукадиновић остаје начелник Фоче Вукадиновић остаје начелник Фоче
Најчитаније
  • Пронађена Анастасија Кауриновић
    19h 43m
    1
  • Преминуо проф. др Дарко Калајџић
    16h 1m
    0
  • Ускоро почиње зимско рачунање времена – спавање сат дуже
    13h 28m
    1
  • Супер људске приче из Фоче: Немања Тривун, херој који спасава животе
    23h 35m
    0
  • Сјећање на умјетницу Катарину Ивановић
    17h 22m
    0