Pokazna vježba višenamjenskih terenskih jedinica Crvenog krsta Srpske 15. oktobra

11.10.2024. 09:08
0
IZVOR: katera.news

Crveni krst Republike Srpske je, u cilju efikasnog odgovora na ublažavanje posljedica izazvanih prirodnim i drugim katastrofama, formirao je višenamjenske terenske jedinice (VTJ) i višenamjenske terenske ekipe (VTE), čiji zadatak je da stanovništvu pogođenog područja pruže adekvatnu pomoć u skladu sa raspoloživim materijalno-tehničkim kapacitetima te ublaže posljedice iste.

U utorak, 15. oktobra, na lokalitetu Nacionalnog parka „Sutjeska“ na Tjentištu u Foči biće realizovana pokazna vježba višenamjenskih terenskih jedinica u kojoj će učestvovati ekipe VTJ Istočno Sarajevo, VTJ Foča i VTJ Trebinje.

 U ovoj vježbi, pored ekipa Crvenog krsta Republike Srpske učestvovaće i ekipe Civilne zaštite opštine Foča, koja je specijalizovana za spasavanje sa nepristupačnih terena, Speleospasilačka služba Republike Srpske – Stanica Foča, ekipa Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Foča i Teritorijalno-vatrogasno-spasilačka jedinica Foča. Za ulogu markiranata (glumaca) i šminkera povreda biće zaduženi volonteri Crvenog krsta Republike Srpske, naveli su iz Crvenog ksrsta.

Pokazna vježba višenamjenskih terenskih jedinica Crvenog krsta Republike Srpske „Tjentište 2024“ ima za cilj da javnosti predstavi kapacitete Crvenog krsta Republike Srpske, kako ljudske tako i materijalno-tehničke ali i kapacitete drugih institucija i organizacija kao što su: civilna zaštita, vatrogasci, dom zdravlja, te promoviše sredstva, opremu i druge raspoložive kapacitete.

Takođe, ima za cilj i da unaprijedi saradnju i međusobnu koordinaciju te promoviše misiju Crvenog krsta i posvećenost zaštiti i spasavanju života i zdravlja ljudi, materijalnih i drugih dobara i životne sredine.

Scenario vježbe će obuhvatati aktivnosti Crvenog krsta u skladu sa njegovom ulogom u fazi odgovora na pružanje prve pomoći nastradalom stanovništvu na području zahvaćenom prirodnom ili drugom nesrećom, saniranje povreda na licu mjesta, upućivanje povrijeđenih na dalje medicinsko zbrinjavanje u saradnji sa službama za hitnu medicinsku pomoć i drugim medicinskim jedinicama, kao i organizovanje smještaja i ishrane nepovrijeđenog stanovništva sa ugroženog područja, navodi se u saopštenju.

Okupljanje učesnika zakazano je do 9.00 časova, sastanak vođa ekipa i probna vježba do 11.30 časova. Smotra učesnika i priprema za početak vježbe planirani su do 11.30 časova, a svečano obraćanje predstavnika Crvenog krsta Republike Srpske i partnera u vježbi, te početak vježbe od 12.00 časova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sraman čin: Crveni krst razdvaja ljude koji su u socijalnoj potrebi Sraman čin: Crveni krst razdvaja ljude koji su u socijalnoj potrebi
Super ljudske priče iz Foče: Nemanja Trivun, heroj koji spasava živote Super ljudske priče iz Foče: Nemanja Trivun, heroj koji spasava živote
Vukadinović ostaje načelnik Foče Vukadinović ostaje načelnik Foče
Najčitanije
  • Pronađena Anastasija Kaurinović
    19h 50m
    1
  • Preminuo prof. dr Darko Kalajdžić
    16h 8m
    0
  • Uskoro počinje zimsko računanje vremena – spavanje sat duže
    13h 35m
    1
  • Super ljudske priče iz Foče: Nemanja Trivun, heroj koji spasava živote
    23h 42m
    0
  • Sjećanje na umjetnicu Katarinu Ivanović
    17h 29m
    0