Покушао појести једно од најопаснијих јела на свијету и угушио се

25.10.2023. 21:30
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Мушкарац (82) у Јужној Кореји доживио је срчани удар након што се угушио комадом "живе хоботнице".

Ријеч је о локалној делицији сан-накји, која се састоји од свјеже одсјечених кракова поменутог мекушца.

Како преноси ЦНН, ватрогасна станица у граду Кwангјуу у понедјељак ујутро примила је дојаву о томе да је комад сан-накјија запео у мушкарчевом грлу. По доласку хитне службе, човјек је већ имао срчани застој, а медицинско особље одмах је покренуло поступак оживљавања. Но 82-годишњак није преживио.

Иначе, сан-накји је мала хоботница која се реже и послужује сирова, а често се једе у обалним подручјима Јужне Кореје. Често се послужује са сезамовим уљем, сјеменкама сезама, а понекад и ђумбиром, а текстура му је гумаста.

Иако се назив јела преводи као "жива хоботница", мекушац се заправо убије прије послуживања, а кракови му се изрежу на комаде. Но исти се послужују одмах након резања, а како су живци на њима још увијек активни, хоботница изгледа као да је "жива" јер се и даље креће по тањуру.

О сан-накјију говорило се и у епизоди ЦНН-ове серије покојног Антхонyја Боурдаина "Партс Ункноwн" из 2015., кад је славни кувар и телевизијски водитељ отпутовао у Јужну Кореју и кушао "живу хоботницу".

Локални медији током година извјештавали су о више случајева у којима су људи умрли од гушења сан-накјијем. Најпознатији, назван "убиство хоботнице", забиљежен је 2012., кад је Јужнокорејац осуђен на доживотни затвор због наводног убиства своје дјевојке. Испрва је тврдио како се радило о "несрећи повезаној са сан-накјијем", но тужиоци су поновно отворили случај након што је покојничинапородица открила да је мушкарац примио 180.000 долара новца од осигурања за њену смрт, преноси Јутарњи.хр.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Rkoma 26.10.2023. 20:56
    Sta znam bar je pokusao
Повезане вијести
Ово су најскупље земље у свијету за подизање дјеце Ово су најскупље земље у свијету за подизање дјеце
Шта је то Јужна Кореја урадила и преко ноћи смањила број обољелих Шта је то Јужна Кореја урадила и преко ноћи смањила број обољелих
У Источном Сарајеву студенти из Јужне Кореје извели мјузикл „Божићно чудо“ У Источном Сарајеву студенти из Јужне Кореје извели мјузикл „Божићно чудо“
Најчитаније
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    10h 37m
    0
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    10h 55m
    5
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    11h 31m
    4
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    8h 26m
    0
  • Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
    12h 8m
    1