Полицајац годинама просјацима узимао новац

08.05.2024. 20:56
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Овом полицајцу изречена је неправомоћна пресуда. Жупанијски суд у Загребу казнио га је с 11 мјесеци затвора што је одмах замијењено радом за опште добро.

Пуне три године, од 2016. до 2019. контакт-полицајац И. полицијске станице Полицијске управе загребачке узимао је новац просјацима које је затицао на Главној станици у Загребу.

Прилазио им је и одводио их до оближњег хотела те им пријетио привођењем. Али, био је спреман пустити их на слободу ако му предају новац који су испросили.

Према неправомоћној пресуди која му је данас изречена једној просјакињи у пет наврата узео је шездесетак куна, односно укупно 300 куна или 39.82 евра. Процес је трајао готово пет година јер суд није успио пронаћи просјакињу која је требала потврди свој први исказ и описати како је полицајац узимао новац од ње.

Када су ју коначно пронашли изјавила је да се на улици нашла због лоше финансијске ситуације, а полицајац јој је у тих пет наврата узео сав новац који је успјела испросити.

Други просјак, којег су истражиоци идентификовали, није поновио своје прво свједочење на суду. Наиме, како је потврдио вјештак радило се човјеку који је имао проблема с меморијом те се након неколико година више није сјећао да је оптужио полицајца за узимање новца.

Зато је савјет Жупанијског суда у Загребу полицајца ослободило за дио оптужби који се односио на узимање око 100 куна овом просјаку.

Полицајац је током цијелог процеса негирао кривицу. "Ја сам више од 20 година био контакт-полицајац код Главне станице", изјавио је. Увјеравао је суд да му је све смјестио мушкарац који је искориштавао просјаке на Главној станици.

Судско вијеће ипак му није повјеровало. Кажњен је јер је изиграо повјерење што га грађани имају у полицију. "Полицајци морају имати изнадпросјечни степен законитости, етичности и праведности поступања", казала је, образлажући пресуду судија Мирјана Хорват, пише "N1".

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krcko 09.05.2024. 10:39
    POlicajca nije trebalo kazniti, samo čovjek uzimao porez na promet novca. Kad to već nije radila POreska uprava, lik uzeo stvar u svoje ruke. Nema neosnovanog ubiranja prihoda pa makar i porsjačenjem a da se državi neda ništa. Pravda i sloboda za policajca.
Повезане вијести
Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
Полицајац убоден ножем! Полицајац убоден ножем!
За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    4h 33m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    14h 51m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    14h 57m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    14h 55m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    13h 46m
    0