Пољаковић: Од почетка године пријављена 23 случаја напада медвједа на пчелињаке (ФОТО)

19.06.2023. 11:13
0
ИЗВОР: katera.news

Сусрети између медвједа и људи у непосредној близини насељених мјеста учестали су посљедњих мјесеци.

И ту нема ништа необично, истиче Његош Пољаковић, предсједник Ловачког удружења „Јахорина“ са Пала, које обухвата ловишта у општинама Пале и Источни Стари Град.

У разговору за портал „Катера“, наш саговорник истиче да је све мање села и руралног подручја, да становништво иде према градовима и већим насељеним мјестима што доводи до ширења станишта дивљачи.

- Смањењем броја сеоских средина, између шуме, ловишта и урбаних средина више немамо села и нормално је да се проширила територија на којој живи дивљач. Стога се све чешће могу видјети ближе урбаним и насељеним мјеста – рекао је Пољаковић.

Према његовим ријечима, Ловачко удружење „Јахорина“ је упознато са свим случајевима у којима су грађани пријавили блиски сусрет са медвједом, односно пријавили локацију на којима је медвјед виђен.

Поред медвједа, додаје он, повећан је број дивљачи свих врста које обитавају на нашим ловиштима.

Од почетка године грађани су пријавили 23 случаја напада на пчелињаке, а како наш саговорник наводи, медвједи су биљоједи, нису предатори и углавном не нападају људе него бјеже од њих.

- Нисмо имали случајеве у којим је забиљежен напад медвјед на човјека. Контакт са медвједом свакако није пријатан, али свако онај ко се креће у шуми и производи било коју врсту звука, има мале шансе да се сусретне са медвједом – објаснио је Пољаковић.

Мирис меда и лучење нектара мами медвједе који се приближавају кошницама, па их је потребно заштитити прописаном мјером електричне заштите, познатом као електрична пастирица.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Уступљене фотографије/ЛУ "Јахорина" Пале

Људи морају бити свјесни, додаје Пољаковић, да одређеним физичким и техничким мјерама морају заштитити своје пчелињаке.

- Грађани који су поставили техничку заштиту немају проблема, док они који се неодговорно понашају према својој имовини, долазе у ризик да им дивљач нанесе штету – истакао је Пољаковић.

Пољаковић наводи да је важно бити одговоран и поступити према законским прописима.

- Стока не може бити у шуми без надзора пастира, мора постојати, по закону, одређено мјесто за испашу. Уколико стока буде без надзора на мјесту које није предвиђено за испашу, наравно да постоји ризик од напада предатора – навео је Пољаковић.

Ловачко удружење „Јахорина“ Пале, у складу са планом газдовања ловиштем прати бројно стање дивљачи. Годишњим планом предвиђен је острел по двије јединке медвјеђе дивљачи, што се и реализује. Такође, у 2023. години ово удружење је добило сагласност од ресорног министарства за један ванредни острел медвједа због причињене штете, што је реализовано.

Осим острела дивљачи ово ловачко удружење константно врши прихрану дивљачи житарицама помоћу аутомацких хранилица и извожењем клаоничког отпада на хранилишта за прихрану предатора.

- Цијенимо неоснованим захтјеве за прекобројним острелом медвједа, који долазе од становништва због учесталости виђања медјевда на терену. Става смо да није проблем у његовом присуству у природи већ у неодговорности пчелара према својим пчелињацима, који не предузимају адекватне мјере заштите, онако како прописи налажу – закључио је Пољаковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО) Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    20h 33m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 17m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    14h 2m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    11h 1m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    11h 7m
    0