Пољопривредници из БиХ иду у блокаду границе

08.04.2021. 17:07
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Савјет министара БиХ одбио је да усвоји одлуку о увођењу прелевмана и царинских стопа на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из Европске уније на период од двије године, због чега су пољопривредници најавили протесте и могућност блокирања граничних прелаза.

- Већ смо на линији са пољопривредницима из Федерације и данас или сутра ћемо одржати састанак и донијети одређене одлуке. Изгледа да се ово може завршити само протестима. Наш захтјев ће се вјероватно проширити и на смјену Савјета министара БиХ, који је ненародни, па ћемо видјети. Имају опције блокаде граничних прелаза, блокаде институција и свакако - смјена Савјета министара БиХ - рекао је Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача.

За одлуку о увођењу прелевмана и царина на расхлађено говеђе и свињско месо гласали су само министри из Републике Српске, док су министри из Федерације БиХ одбили усвајање такве одлуке без икаквог образложења. Одлука је подразумијевала да се на увоз расхлађеног говеђег и свињског меса уведе царина од 10 одсто плус прелевмани од 1,5 КМ по килограму увезеног свињског меса и 2,5 КМ по килограму говеђег меса.

- Из необјашњивих разлога један дио министара није гласао. Сматрам да је ово био добар моменат да се донесе једна таква одлука на период од двије године и да снагом аргумената који су на нашој страни ријешимо то питање - рекао је Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа.

Он истиче да све земље у окружењу имају такве мјере, наводећи примјер Сјеверне Македоније гдје се на увоз свјежег и расхлађеног меса наплаћује царина од 15 одсто и прелевман од 0,5 евра по килограму.

- Нећемо се уморити од овога и покренућемо поступак у складу с правилима о измјенама Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), како бисмо трајно ријешили то питање. Тај споразум је дискриминирајући за БиХ и у наредним данима ћемо донијети одлуку да идемо у том смјеру, јер 15. априла су техничке консултације с ЕУ, гдје ћемо отворити то питање - рекао је Кошарац.

Као и у Републици Српској, и у пољопривредним удружењима у Федерацији БиХ истичу да неће одустати од својих захтјева јер су у проблемима до гуше због неконтролисаног увоза меса сумњивог квалитета које долази у Босну и Херцеговину.

- Вјероватно прекосутра (субота) ћемо одржати састанак са колегама у Републици Српској и донијети одлуку о штрајку. Мислим да ћемо прво ићи на блокаду граница, затим институција и тражићемо смјену Савјета министара БиХ јер они не раде за народ ове земље. Нећемо одустати и то је сигурно јер даље не можемо - рекао је Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника Федерације БиХ.

Подсјећања ради, одлука о увођењу прелевмана и царина на свјеже и расхлађено свињско и говеђе месо већ једном је пала на сједници Савјета министара БиХ, а један од разлога, како је објаснила Бисера Турковић, министарка спољних послова БиХ, био је да та одлука није прошла прописану процедуру по Споразуму о стабилизацији и придруживању.

Коментари 0
Повезане вијести
Савјет министара ће прогласити Дан жалости у цијелој БиХ Савјет министара ће прогласити Дан жалости у цијелој БиХ
Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ
О политици плата запослених у институцијама БиХ О политици плата запослених у институцијама БиХ
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    21h 54m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    7h 53m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    6h 20m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 12m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    9h 10m
    1