Пољопривредници из Српске и Федерације БиХ блокирају границе (ВИДЕО)

11.04.2021. 21:44
0
ИЗВОР: БН ТВ

Пољопривредници из Републике Српске и Федерације БиХ најавили су да ће 4. маја блокирати све граничне прелазе у БиХ, све до испуњења њихових захтјева.

- Власти у БиХ игнорисале су све наше молбе и апеле и ми смо принуђени на овакав корак јер другог рјешења нема-  поручили су након састанка у Бијељини представници пољопривредних удружења из Републике Српске и Федерације БиХ.

Пољопривредници кажу да су сатјерани у ћошак и да немају другог избора. Додају да је кап у пуној чаши била одлука Савјета министара да не усвоји одлуку о увођењу прелевмана и царинских стопа на увоз говеђег и свињског меса из Европске Уније на двије године. Кажу да би се тиме зауставио прекомјеран увоз и заштитили домаћи произвођачи. Поручују: “Не желимо да се политичка копља ломе преко наших леђа”.

Саво Бакајлић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице је рекао да се протести неће завршити упозорењем као прошли пут него ће трајати много дуже.

- Ми ћемо се смјењивати, организоваћемо се, а већ и јесмо јер су сва удружења данас на једном мјесту. Дана 4. маја ћемо блокирати све прелазе за теретни саобраћај. Молимо за разумијевање јер ми више немамо излаза. Све ово до сада је бацање прашине народу у очи. Људи нестају, одлазе из Републике Српске, нестају милиони марака. Политика је крива што су села пуста, што млади људи одлазе. Не желимо да ови који су остали буду робови политике. Хоћемо да живимо од свог рада како бисмо опстали- изричит је Бакајлић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача ФБиХ, Неџад Бићо изјавио је да подржава колеге из Републике Српске јер су и пољопривредници у Федерацији БиХ у истој ситуацији.

- Данас смо донијели одређене закључке и 4. маја ћемо блокирати граничне прелазе. Имаћемо консултације у међувремену, али ако власт ништа не ријеши, ми ћемо ријешавати ситуацију. Наш начин је блокада граница, све оно што је законом дозвољено. Од почетка смо заједно и ићи ћемо до краја па шта буде-  јасан је Бићо.

Претходно су министри у Савјету министара БиХ који нису подржали увођење заштитних мјера саопштили да би то било у супротности са Споразумом о стабилизацији и придруживању са Европском Унијом. Пољопривредници тврде да то није тачно, као ни да у прошлој години није било прекомјерног увоза. Демантују и то да би одлука угрозила домаће прерађиваче и подигла цијене меса и месних прерађевина.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске тврди да није само прекомјерни увоз разлог да се уведу заштитне мјере.

- Ту је и енормни пад откупне цијене која је испод свих прагова рентабилности и произвођачких цијена. Данас имамо највише разлога да Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском Унијом искористимо у пуном капацитету и да без кршења уведемо заштитне мјере. Тиме би осигурали прехрамбену сигурност становништва, опстанак села и милионске приходе у буџет БИХ, кроз увозне таксе и царине-  објашњава Маринковић.

Узгајивачи свиња из Републике Српске су поручили да трпе огромне губитке, те да тов свиња који је смењен за преко 40% води ка томе да Српска постане потпуно зависна од увоза меса.

Предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић тврди да је то смишљен процес уништавања домаће производње и додаје:

- Ми ћемо брзо остати без производње свиња због једне ситне групације политичара који су корумпирани, од екстрапрофитера. Овде се подржавају месопрерађивачи, који екстрапрофит узимају за себе али и за један дио политичара који желе да имају монопол, а самим тим и угрозе домаћу производњу.

У бољем положају нису ни произвођачи млијека који кажу да су на ивици провалије.

- Кад нас остане тако мало у једној држави, кад било чега остане тако мало, онда се то штити како не би изумрло. Ми смо у изумирању. Од 17.600 произвођача млијека имамо 2.600. Од 12.000 произвођача у Семберији сада имамо 4.000. То значи да су у изумирању-  објашњава Владимир Усорац, предсједник Удружења мљекара Републике Српске.

Представници удружења пољопривредних произвођача Републике Српске и Федерације БиХ поручили су Савјету министара БиХ да има још једну шансу да усвоји спорну одлуку о заштити домаће производње.

- Уколико то не учине, ми више немамо о чему да разговарамо, блокираћемо граничне прелазе-  категорични су пољопривредници.

Видео: БН ТВ

Коментари 0
Повезане вијести
Нерадни дан у Српској Нерадни дан у Српској
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Најчитаније
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    22h 33m
    5
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    20h 55m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    17h 27m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    23h 57m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    19h 20m
    0