Помен за жртве усташког злочина у Криводолима

19.05.2023. 14:20
0
ИЗВОР: katera.news

У недјељу, 21. маја, у 10.30 часова код споменика у насељу Криводили код Пала биће служен парастос за невино пострадале цивиле који су убијени прије 80 година само зато што су били Срби.

Усташе су у три дана, новембра 1943. године, звјерски масакрирали више стотина цивила из села Раковац и Јеловци. Прво су, без испаљеног метка, тупим предметима и ножевима у Криводолима масакрирали више од четрдесет мушкараца из села Раковац, да би крвави пир наставили током ноћи у самом селу гдје је масакрирано или живо спаљено педесет и девет житеља, од којих четрдесет дјеце до 14 година старости.

У временима када јача историјски ревизионизам, када моћници сатанизују наш народ у покушајима да нас прикажу кривцима, важно је да развијамо културу сјећања и памћења и отргнемо од заборава све наше невине жртве.

Из Борачке организације општине Пале су позвали потомке породица убијених Раковчана и све грађане Пала да заједно помену пострадале, уз жељу да се страдање никада и никоме не понови, а нипошто на мржњу или освету.

Коментари 0
Повезане вијести
Ни послије 32 године нико није одговорао за злочине над Србима у Пофалићима Ни послије 32 године нико није одговорао за злочине над Србима у Пофалићима
„Корана ко рана“ – Страдање Срба у селу Рујница код Цазина (одломак) „Корана ко рана“ – Страдање Срба у селу Рујница код Цазина (одломак)
Којић: На Ђурђевдан почело српско страдање у Подрињу на које Запад жмури Којић: На Ђурђевдан почело српско страдање у Подрињу на које Запад жмури
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 31m
    1
  • Партизан мијења име!
    15h 13m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 46m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 20m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 5m
    3