Помоћ за мај тражи више од 2.600 фирми

03.07.2020. 11:01
0
ИЗВОР: Глас Српске

Послодавци у Српској затражили су до сада од Владе РС да исплати минималну плату те доприносе и порезе за мај за скоро 8.000 радника, а за те намјене из републичког буџета потребно је око 4,50 милиона марака.

Влада Српске донијела је одлуку да правна лица и предузетници којима је било забрањено обављање дјелатности до 11. маја имају право на уплату пореза и доприноса на исплаћене плате из средстава Компензационог фонда РС. Такође, Влада је одлучила да запосленима код правних лица и предузетника којима је било забрањено обављање дјелатности у мају, а та забрана је трајала најмање до 12. маја, исплатити износ најниже плате те допринос на ту плату.

- До 30. јуна запримили смо 2.241 захтјев за исплату 2,02 милиона КМ пореза и доприноса на исплаћене плате за 4.613 радника правних лица и предузетника којима је забрана рада трајала до 11. маја  - навели су у Пореској управи.

Када су у питању она правна лица и предузетници којима је одлуком штаба за ванредне ситуације забрањено обављање дјелатности у мају, односно најмање до 12. маја, Пореска управа је евидентирала 429 захтјева за исплату најниже плате са доприносима у укупном износу од 2,35 милион КМ и то за 3.278 радника.

Рок за подношење писане изјаве са захтјевом за исплату пореза и доприноса, односно најниже плате за мај у зависности од дужине трајања забране обављања дјелатности истиче 10. јула.

Угоститељски објекти у Српској почели су радити 11. маја у Српској и према одлуци Владе Српске радници у овој дјелатности имају право на исплату доприноса из буџета.

- Влада је обећала и да ће сви они радници којима је био забрањен рад у априлу добити минималну плату. Међутим, сада је већ јул, а неки нису добили ни ту помоћ. Најављена је и уплата доприноса за раднике у мају који су почели са радом најкасније 11. маја. Не знам колико сада да вјерујемо у то јер поједини још нису добили помоћ за април. Остаје нам а видимо шта ће бити - рекао је предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС Жељко Татић.

Он је нагласио да је лако било обећати, али је на крају најважније шта је урађено у вези с тим питањем.

- Власт је требало да нас ослободи плаћања фискалних и парафискалних намета. Локали нису радили, а плаћали су одвоз смећа. Али изборна је година па нека они размишљају шта раде и како помажу - закључио је Татић.

Предаја захтјева

Писане изјаве са захтјевом, списак радника за исплату најниже плате за мај и упутство за попуњавање изјава те остале информације порески обвезници могу пронаћи на интернет страници Пореске управе. Потписане и печатом овјерене писане изјаве са захтјевом пословни субјекти треба да предају непосредно или путем поште надлежном подручном центру Пореске управе.

Април

У Пореској управи РС истичу да су обрадили све пристигле потпуне захтјеве пореских обвезника за исплату најниже плате за април и доприноса на ту плату. Одобрено је и прослијеђено Министарству финансија на извршење 10.348 захтјева на износ од 30 милиона КМ.

- Евидентирали смо и значајан број непотпуних и неадекватних захтјева од стране пореских обвезника, што успорава и отежава обраду захтјева. Такође, било је и случајева гдје су порески обвезници који су у априлу одјавили раднике или своју предузетничку дјелатност, подносили захтјеве за исплату најниже плате за април и уплате доприноса на ту најнижу плату, што није у складу са Уредбом, а што додатно успорава обраду захтјева - навели су у Пореској управи.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    12h 32m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    13h 47m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    19h 38m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    18h 5m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    19h 57m
    0