Поноћна одлука ЕУ: Забрањује се увоз нафте из Русије

31.05.2022. 08:37
0
ИЗВОР: srna.rs

Лидери ЕУ постигли су договор о шестом пакету санкција против Русије, који обухвата дјелимични ембарго на увоз руске нафте и искључење "Сбербанке" из међународног платног система СВИФТ, саопштио је предсједник Европског савјета Шарл Мишел.

Договор о забрани извоза руске нафте у ЕУ. Ово моментално покрива више од двије трећине увоза нафте из Русије, смањује велики извор финансирања њене ратне машине. Максимални притисак на Русију да оконча рат – написао је Мишел на Твитеру.

Он је додао да су из СВИФТ искључени “највећа руска банка `Сбербанка` и још три државна емитера, те да су санкционисани појединци одговорни за ратне злочине у Украјини”, пренио је ТАСС.

Преговори о шестом пакету санкција вођени су скоро мјесец дана. Иницијално је било планирано да се забрани сав увоз нафте и прерађевина, али су се томе успротивиле Мађарска и још неке земље, које вјерују да би таква мјера нанијела катастрофалну штету европској економији.

Европска комисија морала је да искључи руски нафтовод из пакета да би добила сагласност Мађарске.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Српска легализује исплату плате у коверти Српска легализује исплату плате у коверти
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    4h 42m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    11h 48m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    10h 15m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    5h 57m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    12h 7m
    0